Turcia îi va împiedica pe combatanții din gruparea Stat Islamic să părăsească Siria, susține Erdogan

  • 15 Octombrie 2019 12:23
Turcia îi va împiedica pe combatanții din gruparea Stat Islamic să părăsească Siria, susține Erdogan

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat într-un articol de opinie publicat marți că țara sa îi va împiedica pe combatanții din gruparea Stat Islamic (SI) să părăsească nord-estul Siriei, unde armata turcă desfășoară o ofensivă împotriva forțelor kurde, informează AFP, preluat de Agerpres.

"Ne vom asigura că niciun combatant al SI nu va putea părăsi nord-estul Siriei", a scris Erdogan în acest articol publicat în Wall Street Journal.

Liderul turc încearcă astfel să aplaneze îngrijorările Occidentului, care atenționează în legătură cu o revenire a SI și cu evadarea de combatanți deținuți de forțele kurde ale Unităților de Apărare a Poporului (YPG), care sunt vizate de ofensiva lansată miercurea trecută de Ankara.

"Suntem gata să cooperăm cu țările de origine și organizațiile internaționale pentru reabilitarea femeilor și copiiilor de combatanți teroriști străini", a adăugat Erdogan.

Turcia a acuzat luni forțele kurde că a eliberat în mod deliberat membri ai SI pe care îi avea în detenție în nord-estul Siriei pentru "a semăna haos" în această regiune.

Într-o postare pe Twitter, președintele american Donald Trump a invocat la rândul lui această ipoteză, declarând: "Kurzii ar putea elibera unii (dintre combatanții SI) pentru a ne forța să ne implicăm".

Însă luni seara șeful Pentagonului, Mark Esper, a denunțat în mod vehement ofensiva turcă "inacceptabilă" în Siria, apreciind că o consecință a acesteia o reprezintă "eliberarea a numeroși deținuți periculoși" ai SI.

În articolul său, Erdogan a criticat în același timp țările occidentale care "dau astăzi lecții Turciei cu privire la virtuțile luptei împotriva SI, după ce au eșuat să oprească fluxul de combatanți străini în 2014 și 2015". În acest context, el a afirmat că un cetățean dintr-o țară europeană, pe care nu a nominalizat-o, a sosit la Istanbul în 2014 "cu muniții în bagajul său înregistrat".

Erdogan a criticat de asemenea Franța pentru că a suspendat vânzarea către Turcia de arme ce ar fi putut fi folosite în cadrul ofensivei în Siria. "Franța a blocat vânzările de arme către Turcia, însă de ce a ignorat alertele noastre repetate cu privire la atacuri teroriste iminente?" pe teritoriul său, a adăugat președintele turc.

Președintele francez Emmanuel Macron, care a criticat vehement ofensiva turcă încă de la lansare, a insistat luni, în timpul unei convorbiri telefonice cu Donald Trump, asupra "necesității absolute de a împiedica o recrudescență" a SI, potrivit Președinției franceze.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău