Turcia expulzează spre Franța 11 presupuși jihadiști francezi

  • 09 Decembrie 2019 11:35
Turcia expulzează spre Franța 11 presupuși jihadiști francezi

Unsprezece presupuși jihadiști francezi care erau deținuți în Turcia au fost retrimiși luni spre țara lor natală, a anunțat Ministerul de Interne turc, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Expulzarea de combatanți teroriști străini continuă. În acest cadru, 11 cetățeni francezi au fost retrimiși" spre țara lor, a anunțat ministerul turc într-un comunicat. O sursă a ministerului a precizat că aceste expulzări au avut loc luni dimineața.

Decizia de a-i expulza pe acești cetățeni francezi suspectați că fac parte din gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) a fost anunțată de un purtător de cuvânt al Ministerului turc de Interne la 11 noiembrie, atunci când Ankara a început să retrimită spre țările lor presupuși jihadiști străini aflați în detenție în Turcia.

O sursă de la Paris apropiată acestui dosar a dezvăluit că acești cetățeni francezi pe cale să fie expulzați de Turcia sunt "majoritatea femei".

Unele dintre aceste persoane se află în închisori "de mult timp", iar altele au sosit "ceva mai recent", precizase această sursă. Toate aceste persoane vor fi interpelate și judecate la sosirea lor în Franța, în cadrul "protocolului Cazeneuve".

Semnat în 2014, acest acord de cooperare polițistă între Paris și Ankara permite ca jihadiști ce revin din Siria prin Turcia să fie imediat arestați la întoarcerea lor.

Suspectată multă vreme că i-a lăsat pe jihadiști să traverseze frontiera pentru a ajunge în Siria după izbucnirea conflictului care sfâșie această țară din 2011, Turcia, lovită de mai multe atentate comise de SI, s-a raliat în 2015 coaliției antijihadiste.

Însă Ankara a fost acuzată în ultimele săptămâni că a slăbit lupta împotriva elementelor dispersate ale SI, lansând la 9 octombrie o ofensivă împotriva miliției kurde Unitățile de Apărare a Poporului (YPG), vârful de lance al luptei împotriva organizației jihadiste.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău