Turcia este gata să ajute Găgăuzia și Rep. Moldova în ansamblu să găsească soluții la problema gazelor naturale

  • 17 Septembrie 2022 12:00
Turcia este gata să ajute Găgăuzia și Rep. Moldova în ansamblu să găsească soluții la problema gazelor naturale

Turcia este gata să ajute Găgăuzia și Rep. Moldova în ansamblu să găsească soluții la problema gazelor naturale, a declarat vineri, 16 septembrie, la Comrat președintele Legislativului turc, Mustafa Șentop.

În cea de-a doua zi a vizitei sale oficiale în Rep. Moldova, Mustafa Șentop, s-a deplasat la Comrat, în regiunea autonomă găgăuză, unde a fost întâmpinat cu flori, cântece și dansuri. Potrivit presei găgăuze, oficialul turc a fost întâmpinat cu flori de către guvernatoarea regiunii Irina Vlah, și de președintele legislativului local, Dmitri Konstantinov.

Întrebat de jurnaliștii locali, șeful parlamentului turc, a spus că probleme privind aprovizionarea cu gaze sunt în toată lumea, nu doar în Găgăuzia și în întreaga Rep. Moldova, dar soluții pot fi găsite. Mustafa Șentop s-a referit în particular la coridorul transbalcanic la care au acces România, Bulgaria, Rep. Moldova, Ucraina și care poate fi utilizat în ambele sensuri (revers).

În fotografiile și imaginele video din Comrat postate pe site-uri (gagauzinfo.md) se vede cum mulți copii, țin în mâini stegulețe ale Găgăuziei, Rep. Moldova și ale Turciei, iar tineri îmbrăcați în costume populare găgăuze au cântat în fața sediului executivului local.

Mustafa Șentop a vizitat împreună cu Irina Vlah un colegiu industrial, o grădiniță și stadionul local, construite cu bani oferiți de Turcia.

Site-ul oficial al administrației de la Comrat (gagauzia.md), scrie că din 1994, cu sprijinul partenerilor turci prin intermediul agenției de dezvoltare TIKA în regiunea autonomă găgăuză au fost realizate 470 de proiecte, în special de infrastructură, în valoare de peste 40 de milioane de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău