Turcia este dispusă să renunțe la utilizarea sistemului rusesc de aparare antiaeriana S-400

  • 09 Februarie 2021 17:58
Turcia este dispusă să renunțe la utilizarea sistemului rusesc de aparare antiaeriana S-400

Turcia este dispusă să nu utilizeze sistemul rusesc de apărare antiaeriană S-400, dacă va ajunge la un acord cu Statele Unite pentru detensionarea relațiilor legate de acest subiect, a declarat ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, într-un interviu publicat marți de cotidianul Hurriyet, preluat de AFP

"Suntem deschiși la o negociere după un model similar celui în vigoare pentru (rachetele - n. red.) S-300 prezente în insula Creta, în Grecia", a arătat oficialul.

În urma protestelor Turciei, Ciprul a renunțat în 1999 la desfășurarea pe teritoriul său a rachetelor S-300 achiziționate din Rusia. În urma unui acord cu Atena, armele respective au fost instalate în Creta; Grecia le-a folosit o singură dată, în cadrul unui exercițiu de tir, în 2013.

Referitor la statutul "non-operațional" al rachetelor din Creta, Akar a afirmat că nici Turcia nu trebuie să "utilizeze permanent" sistemele de apărare antiaeriană S-400, care "se folosesc în funcție de natura amenințării". "Vom lua o decizie", a adăugat el.

Achiziția de armament rusesc a înrăutățit relațiile dintre Ankara și Washington. Partea americană susține că rachetele S-400 sunt incompatibile cu sistemele defensive ale NATO, alianță în care Turcia este partenera Statelor Unite. În decembrie anul trecut, SUA au interzis eliberarea oricărui permis de export de arme către SSB, agenția guvernamentală turcă răspunzătoare de achizițiile de echipamente militare.

Înaintea acestor sancțiuni, Statele Unite au suspendat participarea Turciei la programul de producție a avioanelor de luptă F-35, cele mai avansate modele americane, pe motiv că sistemele S-400 pot obține informații tehnologice secrete despre aceste aeronave. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat vinerea trecută că poziția Washingtonului privind acest subiect nu s-a schimbat și a cerut Ankarei să renunțe la rachetele rusești.

Unii observatori consideră, potrivit AFP, că o eventuală decizie a Turciei de a nu utiliza sistemele S-400 ar putea satisface cerințele americanilor. 

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău