Turcia | Erdogan promite reforme democratice, dar opoziția are îndoieli

  • 02 Martie 2021 17:40
Turcia | Erdogan promite reforme democratice, dar opoziția are îndoieli

Președintele Recep Tayyip Erdogan, acuzat de derivă autoritară de opoziție și de ONG-uri, a dezvăluit marți un "plan de acțiune" pentru extinderea respectării drepturilor omului în Turcia, angajându-se în special să consolideze libertatea de expresie, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Obiectivul nostru este să întărim mai mult statul de drept", a afirmat Erdogan în cadrul unui discurs susținut la Ankara, adăugând că 393 de măsuri vor fi aplicate până în 2023, anul centenarului republicii și al viitoarelor alegeri prezidențiale.

"Nimeni nu trebuie lipsit de libertatea sa pentru opiniile sale", a declarat șeful statului turc, în contextul în care în ultimii ani mai multe mii de persoane care l-au "insultat" pe rețelele sociale au fost urmărite în justiție.

Erdogan și-a exprimat și speranța că justiția va deveni "mai eficientă" pentru a pune capăt "proceselor interminabile".

Aceste anunțuri intervin înainte de un summit la Bruxelles la 25 martie, în cadrul căruia liderii europeni urmează să examineze o "foaie de parcurs" privind viitorul relațiilor cu Turcia.

Relațiile între Ankara și țările occidentale s-au degradat din 2016, din cauza epurărilor declanșate de Erdogan împotriva opozanților, a media critice și a societății civile după un puci eșuat.

Filantropul Osman Kavala, încarcerat din 2017, și liderul fostului partid prokurd HDP (Partidul democrat al popoarelor) Selahattin Demirtas, arestat din 2016, au devenit simboluri ale acestei represiuni.

În acest context, anunțurile lui Recep Tayyip Erdogan au fost primite cu scepticism de către opoziție.

Erdogan a "enumerat subiectele în care AKP (Partidul justiției și dezvoltării) a dat Turcia înapoi. S-ar spune că sunt mărturisiri", a postat pe Twitter Onursal Adigüzel, deputat al principalului partid de opoziție CHP (social-democrat).

"Prieteni jurnaliști, în trei ore nu veți mai fi obligați să vă autocenzurați (...) Guvernul vă va acorda libertatea presei", a declarat înainte de discursul lui Erdogan un deputat al partidului de opoziție DEVA, Mustafa Yeneroglu.

Cu puțin timp înainte de discursul lui Erdogan, principalul său aliat Devlet Bahceli, lider al partidului MHP (Partidul mișcării naționaliste), a făcut apel la închiderea HDP, din care zeci de aleși au fost încarcerați sau demiși din funcție.

Aproape în același timp, un procuror a cerut până la doi ani de închisoare pentru primarul din Istanbul Ekrem Imamoglu, unul dintre opozanții cei mai în vogă ai lui Erdogan, acuzat că "a insultat" un guvernator local.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău