Turcia | Erdogan îl dă în judecată pe liderul opoziției în urma unor comentarii legate de Gulen

  • 29 Martie 2018 16:35
Turcia | Erdogan îl dă în judecată pe liderul opoziției în urma unor comentarii legate de Gulen

Președintele Recep Tayyip Erdogan i-a intentat proces liderului principalului partid de opoziție din Turcia în urma unor comentarii 'fără fundament' conform cărora ar exista o legătură între șeful statului și clericul musulman pe care Ankara îl acuză că s-a aflat în spatele tentativei de lovitură de stat din 2016, a anunțat joi avocatul președintelui turc, potrivit Reuters.

Clericul Fethullah Gulen a fost aliat apropiat al guvernului lui Erdogan, dar a căzut în dizgrație în ultimii ani. Autoritățile turce au catalogat în 2016 mișcarea lui Gulen drept organizație teroristă și i-au acuzat pe susținătorii acesteia că au instigat la puciul militar eșuat din vara acelui an, în care au fost ucise 250 de persoane.

Zeci de mii de persoane au fost arestate sub acuzația de legături cu mișcarea lui Gulen, într-o campanie de reprimare ce a urmat încercării de înlăturare de la putere a lui Erdogan.

Liderul formațiunii laice de opoziție Partidul Republican Popular (CHP), Kemal Kilicdaroglu, a declarat în această săptămână că Erdogan a fost mai apropiat de Gulen decât orice alt politician turc.

"Arma politică a rețelei guleniste este persoana care ocupă președinția", a spus Kilicdaroglu într-un discurs către membrii partidului său la Ankara.

"Arma politică numărul unu a rețelei guleniste, principalul acuzat, este persoana care ocupă președinția", a adăugat el.

Avocatul Huseyin Aydin a respins acuzația, spunând că este clar pentru toată lumea că Erdogan este cel care conduce lupta împotriva lui Gulen și că președintele cere daune de 250.000 de lire (63.000 de dolari).

"Am deschis un proces în urma acuzațiilor nedrepte și fără fundament ale lui Kilicdaroglu la adresa președintelui nostru", a scris Aydin pe Twitter.

Gulen, care trăiește într-un exil autoimpus în Pennsylvania din 1999, a negat orice implicare în tentativa de lovitură de stat.

Biroul ONU pentru drepturile omului a transmis la începutul acestei luni că Turcia a arestat 160.000 de persoane și a demis aproximativ același număr de funcționari publici începând cu iulie 2016. Dintre cei reținuți, 50.000 au fost puși oficial sub acuzare și ținuți în închisoare pe parcursul procesului.

Erdogan, care domină politica din Turcia de 15 ani ca prim-ministru și apoi ca președinte, a avut multiple dispute cu Kilicdaroglu, care au dus la peste 20 de procese în instanță.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău