Turcia | Erdogan anunță că va candida pentru un nou mandat de președinte în 2023

  • 09 Iunie 2022 19:55
Turcia | Erdogan anunță că va candida pentru un nou mandat de președinte în 2023

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a anunțat joi că va candida pentru realegere în cursa prezidențială programată pentru iunie 2023.

„Spun aici, Tayyip Erdogan este candidatul Alianței Populare” pentru președinte, a declarat Erdogan în fața susținătorilor în orașul Izmir de la Marea Egee, referindu-se la o alianță electorală cu Partidul Mișcarea Naționalistă (MHP) de extremă dreapta, scrie DPA, potrivit Agerpres și DIGI24.

Mulți observatori consideră cursa de anul viitor ca una dintre cele mai critice alegeri din istoria recentă a Turciei.

După aproape 20 de ani la putere, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) islamo-conservator al lui Erdogan va merge la urne pe fondul unei crize monetare în spirală, celui mai ridicat nivel al inflației în două decenii și creșterii șomajului, printre alte probleme.

Opoziția îl acuză de asemenea pe Erdogan de intimidare intensificată a potențialilor rivali politici în perspectiva alegerilor din 2023.

AKP și MHP au format o alianță la alegerile din 2018, când Erdogan a fost reales cu puteri noi.

Cei mai mari rivali ai lor erau atunci Alianța Națiunii, incluzând principala formațiune opoziție Partidul Republican al Poporului (CHP) și dreapta naționalistă Partidul Iyi (Partidul Bun).

Erdogan i-a cerut de asemenea joi liderului CHP, Kemal Kilicdaroglu, să anunțe fie propria sa candidatura, fie să dezvăluie candidatul alianței sale.

Recent, formațiunilor CHP și Iyi li s-au alăturat încă patru partide de opoziție pentru a conveni asupra unei strategii care să înlocuiască ceea ce ele numesc regimul „autoritar” al lui Erdogan.

Blocul, care include doi foști colaboratori ai lui Erdogan, pe fostul prim-ministru Ahmet Davutoglu și ex-ministrul de finanțe Ali Babacan, încă nu și-a anunțat candidatul la președinție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău