Turcia dorește actualizarea acordului cu UE privind migranții, date fiind ultimele evoluții din Siria

  • 10 Martie 2020 12:38
Turcia dorește actualizarea acordului cu UE privind migranții, date fiind ultimele evoluții din Siria

Acordul dintre Turcia și Uniunea Europeană din 2016 trebuie actualizat, ținând cont de evoluția situației din Siria, a declarat marți ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, citat de Reuters, adăugând în același timp că Ankara speră să ajungă la un nou acord cu UE pentru rezolvarea crizei migranților până în data de 26 martie a.c., potrivit AFP, preluat de Agerpres.

Potrivit ministrului turc, acordul din 2016 trebuie reevaluat în lumina ultimelor evoluții în Siria, în special în provincia Idlib (nord-vest), unde aproape 1 milion de persoane și-au părăsit locuințele din calea violențelor, deplasându-se spre frontiera turcă.

'Dacă vom reuși să ajungem la un acord până în 26 martie, atunci acesta va fi pe masa (discuțiilor) la summitul liderilor europeni' preconizat pentru această dată, a declarat Cavusoglu într-un interviu acordat agenției Anadolu, în care a menționat că Ankara este dispusă să colaboreze în mod constructiv în această problemă.

Cavusoglu se referă, se pare, la summitul Consiliului European programat pentru 26 martie.

În același interviu, ministrul turc a declarat că liberalizarea vizelor din partea UE și o actualizare a uniunii vamale a Turciei cu blocul comunitar ar trebui puse în aplicare pentru a ajuta la rezolvarea problemei migranților.

Aceste declarații vin la o zi după reuniunea de la Bruxelles între președintele turc Recep Tayyip Erdogan, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șeful Consiliului European, Charles Michel, fără ca în finalul discuțiilor să fie publicată o declarație comună sau să fie susținută o conferință de presă comună, așa cum era planificat.

Această întâlnire a fost convocată de urgență după ce Turcia a anunțat în urmă cu două săptămâni deschiderea frontierelor sale cu Europa pentru a permite miilor de migranți să plece de pe teritoriul său, provocând un aflux la frontiera cu Grecia.

În cadrul discuțiilor de luni, UE și Turcia au decis să continue negocierile în problema migranților. În acest cadru, Cavusoglu a indicat că s-a întâlnit cu șeful diplomației europene, Josepp Borrell.

La summitul de luni de la Bruxelles, UE și-a reiterat apelul către Turcia 'să respecte angajamentele' rezultate din acordul UE-Turcia în martie 2016, care prevăd că migranții rămân în Turcia, în schimbul unui ajutor financiar european.

Dar Ankara acuză UE că nu și-a respectat toate promisiunile făcute, în special în ceea ce privește planul de finanțare.

Președintele Erdogan cere cu regularitate țărilor europene sprijin financiar pentru proiectul său de construire de adăposturi la Idlib în care să fie relocați migranții pentru a împiedica un nou val de refugiați spre Turcia, care găzduiește deja pe teritoriul său 3,6 milioane de sirieni.

'Suntem pregătiți să lucrăm în mod constructiv, dar - dacă trebuie să întocmim o foaie de parcurs - ne așteptăm ca UE să fie sinceră', a declarat Cavusoglu, citat de AFP. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău