Turcia donează Ucrainei drona Bayraktar pentru care Lituania a colectat bani în cadrul unei chete publice

  • 02 Iunie 2022 18:47
Turcia donează Ucrainei drona Bayraktar pentru care Lituania a colectat bani în cadrul unei chete publice

Fabricantul turc de drone Bayraktar a anunțat joi că oferă gratuit una dintre dronele sale Lituaniei, a cărei populație s-a mobilizat și a organizat o chetă națională pentru a cumpăra una, pentru a o dona Ucrainei. Banii strânși în cadrul chetei naționale - 5 milioane de euro în 3 zile - vor fi folosiți pentru înarmarea dronei și pentru ajutorarea ucrainenilor.

Compania privată Baykar, condusă de Selcuk Bayraktar, ginerele președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, și de fratele său, Haluk Bayraktar, a sugerat ca fondurile strânse de lituanieni să fie mai degrabă trimise ucrainenilor sub formă de ajutor umanitar, transmite DIGI24.

„Poporul Lituaniei a adunat cu onoare fonduri pentru a cumpăra un Bayraktar pentru Ucraina. Aflând despre aceasta, Baykar a decis să ofere gratuit Lituaniei un Bayraktar TB2 și cere ca fondurile (strânse) să fie trimise Ucrainei în cadrul ajutorului umanitar”, a anunțat societatea pe Twitter.

La rândul său, Ministerul Apărării lituanian a precizat, tot pe Twitter, că „Turcia va dona Lituaniei un Bayraktar pentru Ucraina” și că țara sa „se va asigura că această dronă de luptă va fi pe deplin înarmată, înainte de a fi transferată spre Ucraina”.

Ministerul a precizat că ministru său adjunct, Vilius Semeska, a convenit asupra acestui lucru miercuri, la Ankara, cu Agenția turcă pentru echipamente de apărare, SSB.

Ministrul lituanian al Apărării, Arvidas Anusauskas, a precizat că banii strânși în vadrul chetei naționale vor fi folosiți pentru înarmarea dronei și pentru ajutorarea ucrainenilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău