Turcia desfășoară cele mai ample exerciții navale din istoria sa

  • 27 Februarie 2019 13:42
Turcia desfășoară cele mai ample exerciții navale din istoria sa

Armata Turciei a demarat miercuri ceea ce consideră a fi cele mai ample exerciții navele din istoria țării, la care participă peste 100 de nave, însoțite de drone, elicoptere și avioane, a indicat biroul de presă al Ministerului turc al Apărării, citat de agenția DPA, potrivit Agerpres.

Exercițiile navale, primele de acest fel pe care Turcia le va desfășura simultan pe trei mări - Marea Neagră, Marea Egee și Marea Mediterană -, se vor încheia pe 8 martie, potrivit ministerului.

Exercițiile survin în contextul unei dispute persistente între Turcia și Grecia în legătură cu drepturile suverane în Marea Egee și al tensiunilor referitoare la prospecțiunile în domeniul gazelor naturale de ambele părți ale Mării Mediterane între Creta și Cipru.

Pe 21 februarie, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu declara că Ankara va începe exerciții militare în Marea Mediterană ''în următoarele zile''. Turcia a argumentat că administrația cipriotă-greacă nu poate exploata unilateral resursele de hidrocarburi, arfirmând că ele aparțin și ciprioților-turci.

La exerciții, denumite ''Blue Homeland'', participă 103 nave de război, inclusiv 22 de nave de desant și 13 fregate, a precizat Anadolu. Ele au început cu unități navale care au pornit din opt porturi de la Marea Neagră, Marea Egee și Marea Mediterană. 

Acțiunea are drept scop creșterea nivelului de pregătire al Forțelor navale pentru acțiuni militare, precum și ameliorarea capabilităților operaționale comune ale forțelor terestre, navale și aeriene, potrivit Anadolu. Ele dispun de nave de război și arme ghidate prin laser, precum și de submarine și corvete.

Televiziunea CNN Turk a arătat imagini cu două nave de război care se alăturau exercițiilor pornind din portul Kocaeli (circa 10 km est de Istanbul), adăugând că unitățile vor folosi muniție reală în cursul unei simulări de luptă compatibile cu NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău