Turcia cumpără rachete rusești S-400 pentru că sunt mai ieftine, a declarat ministrul turc al apărării

  • 03 Mai 2019 16:44
Turcia cumpără rachete rusești S-400 pentru că sunt mai ieftine, a declarat ministrul turc al apărării

Prin achiziția sistemelor de rachete rusești S-400, Turcia nu se distanțează de NATO, a declarat vineri ministru turc al apărării, Hulusi Akar, care a estimat că o eventuală excludere a Turciei din proiectul avionului F-35 ar crea dificultăți acestui proiect, în timp ce ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a afirmat că țara sa a a ales oferta Rusiei pentru că a fost cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, relatează agențiile Reuters și EFE,citat de Agerpres.ro

Prin achiziția sistemelor de rachete rusești S-400, Turcia nu se distanțează de NATO, a declarat vineri ministru turc al apărării, Hulusi Akar, care a estimat că o eventuală excludere a Turciei din proiectul avionului F-35 ar crea dificultăți acestui proiect, în timp ce ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a afirmat că țara sa a a ales oferta Rusiei pentru că a fost cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, relatează agențiile Reuters și EFE.


Ankara și Washingtonul se află într-o dispută ca urmare a deciziei Turciei de a se dota cu aceste rachete rusești, despre care SUA afirmă că nu sunt compatibile cu sistemele NATO și că sistemul rusesc va ajuta la descoperirea unor secrete tehnologice ale avioanelor militare americane F-35. Washingtonul a amenințat că, dacă Ankara nu renunță la achiziția rachetelor S-400, ar putea exclude Turcia din proiectul avionului F-35 și, de asemenea, ar putea sista livrarea acestui tip de avion către armata turcă.

Într-un interviu acordat postului NTV, ministrul turc al apărării a susținut că excluderea Turciei din proiectul F-35 ar crea o povară foarte serioasă asupra celorlalți parteneri în acest proiect. ''Nu există în acest parteneriat o clauză care să spună ''veți fi excluși dacă cumpărați S-400''. O excludere doar pentru că așa vrea o anumită țară nu ar fi conformă cu justiția, legile sau dreptul. Așa ceva nu trebuie să se întâmple'', a indicat ministrul Hulusi Akar.

El a mai spus că Turcia a încercat să explice Statelor Unite și altor parteneri în proiectul F-35 că rachetele S-400 nu sunt o amenințare pentru aceste avioane, adăugând că Turcia a luat noi măsuri pentru a preveni acest lucru.

Anterior, marți, președintele Recep Tayyip Erdogan susținuse chiar că proiectul F-35 ar putea intra în colaps dacă Turcia va fi exclusă.

Deși Washingtonul a amenințat inclusiv cu posibile sancțiuni americane dacă Ankara nu renunță la achiziția rachetelor rusești, Ankara a insistat că nu se va retrage din contractul încheiat cu Rusia. Turcia a propus în schimb crearea unui fel de grup de lucru cu SUA pentru a evalua impactul achiziției sistemelor S-400, dar afirmă că încă nu a primit un răspuns de la Washington.

Ministrul Hulusi Akar a mai spus vineri că Turcia încă evaluează ultima ofertă americană pentru rachete Patriot, despre care a spus că este mai favorabilă decât cele primite anterior.

La rândul său, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat tot vineri, la Budapesta, că țara sa a ales sistemele S-400 întrucât pentru acestea a primit oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic și pentru că echiparea cu rachete antiaeriene performante este o prioritate a armatei turce.

''Mai multe dintre țările din jurul Turciei reprezintă un pericol semnificativ, iar apărarea antiaeriană este importantă în luarea unor decizii rapide'', a explicat Mevlut Cavusoglu, citat de agenția EFE, la o conferință de presă comună cu omologul său ungar Peter Szijjarto.

El a mai apreciat că relațiile Turciei cu SUA, care trec printr-un moment dificil, nu trebuie să depindă doar de această chestiune. ''Nu ar trebui să suspendăm relațiile din acest motiv'', a adăugat șeful diplomației turce, menționând că această problemă va fi discutată de președinții Trump și Erdogan la o întâlnirea care ar putea avea loc în luna iulie.AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Irina Cristea, editor online: Adrian Dădârlat)

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău