Turcia "are dovezi că J. Khashoggi a fost ucis în consulatul A. Saudite"

  • 12 Octombrie 2018 10:55
Turcia

Guvernul turc ar avea probe că un jurnalist saudit ar fi fost torturat și ucis în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

Scandalul legat de dispariția jurnalistului a adus în discuție posibilitatea blocării unor vânzări de arme americane către Arabia Saudită și a  determinat mai multe organizații media importante să nu mai participe la o conferință depre investiții organizată la Riad.

Guvernul turc le-a transmis Statelor Unite că are dovezi video și audio că Jamal Khashoggi ar fi fost ucis în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, scrie Washington Post în ediția sa de astăzi.

Jamal Khashoggi, care se autoexilase în Statele Unite, a fost văzut ultima oară intrând în consulatul țării sale din Istanbul, unde se dusese pentru că avea nevoie de acte de divorț ca să se recăsătorească cu o turcoaică.

Ankara susține că jurnalistul nu a mai părăsit consulatul, iar pe înregistrările pe care le deține s-ar auzi cum este interogat și torturat.

De altfel, în ziua în care Jamal Khashoggia fost ucis, 15 saudiți - între care ar fi ofițeri de informații, militari din garda regală și un expert în medicină legală - au sosit la Istanbul, majoritatea cu avioane private; după câteva ore petrecute în consulat, cei 15 au părăsit țara.

Autoritățile saudite afirmă că jurnalistul ar fi ieșit, de fapt, din consulat și au fost de acord să formeze o echipă de anchetă comună cu Turcia.

Scandalul a căpătat amploare și în Statele Unite, unde mai mulți senatori, din ambele partide, au semnat o scrisoare în care cer anchetarea dispariției jurnalistului.

Reuters notează că dispariția ar putea determina congresul să blocheze vânzarea de arme către Arabia Saudită, mai ales că existau deja rezerve din cauza implicării Riadului în războiul din Yemen, ceea ce a dus la declanșarea unei crize umanitare.

Mai multe organizații media și jurnaliști din Statele Unite au decis deja să nu mai participe la o importantă conferință cu privire la investiții pe care Riadul o găzduiește începând cu 23 octombrie.

Jamal Khashoggi l-a criticat în repetate rânduri pe prințul moștenitor Mohammad bin Salman, considerat a fi conducătorul de facto al regatului, și a denunțat intervenția în Yemen, inițiată de Mohammad bin Salman.

Sursa: RRA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă * Știri
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău