Turcia ar putea deschide frontiera cu Siria în zona controlată de guvern, pentru ajutor umanitar după seism

  • 10 Februarie 2023 13:53
Turcia ar putea deschide frontiera cu Siria în zona controlată de guvern, pentru ajutor umanitar după seism

Turcia discută redeschiderea unei treceri de frontieră spre teritoriul controlat de guvernul sirian, pentru a permite ca ajutorul umanitar în urma seismului să ajungă direct în aceste zone, a indicat vineri un oficial turc, potrivit căruia este examinată și deschiderea unei treceri spre regiunea Idlib controlată de rebeli, transmite Agerpres.

Turcia și Siria au rupt relațiile diplomatice în 2011. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a sprijinit pe rebeli pentru a-l înlătura de la putere pe președintele Bashar al-Assad și a trimis trupe în nordul Siriei. Însă, după aproape 12 ani de conflict, Erdogan a lăsat să se înțeleagă că s-ar putea întâlni cu Al-Assad, iar miniștrii lor ai apărării au avut discuții în decembrie.

Potrivit oficialului turc citat de Reuters, un punct de trecere a frontierei din provincia turcă Hatay spre zona provinciei siriene Latakia controlată de guvernul sirian ar putea fi redeschis.

Cele două provincii situate de o parte și de alta a graniței au fost grav lovite de seismul major de luni, în urma căruia au murit, conform unui bilanț provizoriu, peste 21.000 de persoane.

„Există planuri de a deschide mai întâi punctul de frontieră Yayladagi - Kasab. Ajutorul trimis de acolo se poate îndrepta direct spre zone aflate sub controlul guvernului sirian', a arătat oficialul turc, vorbind sub rezerva anonimatului.

„Discuțiile și planurile continuă pentru a deschide un alt punct care va permite trimiterea de ajutor la Idlib și ca ajutorul ONU să ajungă în zone complet devastate de cutremur', a spus el.

În prezent, un singur punct de trecere a frontierei, la Bab al-Hawa, este deschis între Turcia și teritoriul controlat de rebeli în nord-vestul Siriei. El a fost închis pentru scurt timp luni după cutremur, dar a fost redeschis joi.

ONU a descris accesul prin Bab al-Hawa drept un 'colac de salvare' pentru circa 4 milioane de persoane care depindeau de asistență umanitară și înainte de seism.

Organizația Internațională pentru Migrații (OIM) a anunțat că 14 camioane cu ajutor umanitar au trecut vineri din Turcia spre nordul Siriei.

„Aceste convoaie transportă radiatoare electrice, corturi, pături și alte obiecte pentru a-i ajuta pe acești oameni care au fost dislocați de acest cutremur catastrofal', a declarat purtătorul de cuvânt Paul Dillon la Geneva, precizând că ajutorul se îndreaptă spre Idlib.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău