TURCIA | Aproape 2.000 de persoane condamnate la închisoare pe viață în legătură cu puciul eșuat

  • 18 Decembrie 2018 15:00
TURCIA | Aproape 2.000 de persoane condamnate la închisoare pe viață în legătură cu puciul eșuat

Justiția turcă a condamnat la închisoare pe viață aproape 2.000 de persoane în cadrul proceselor desfășurate în legătură cu puciul eșuat din iulie 2016 împotriva președintelui Recep Tayyip Erdogan, transmite AFP, citând media oficiale.

Regimul de la Ankara impută tentativa de puci predicatorului Fethullah Gülen, care trăiește în exil în SUA de două decenii și neagă orice implicare.

După tentativa de lovitură de stat, autoritățile au declanșat o campanie de epurări fără precedent, vizându-i mai ales pe presupușii susținători ai lui Gülen. Peste 55.000 de persoane au fost arestate și 140.000 au fost demise ori suspendate din funcție.

În cele 289 de procese deschise în mai multe orașe, 239 s-au încheiat deja, fiind dictate 1.934 de condamnări la detenție pe viață, a anunțat agenția Anadolu.

Totodată, 1.123 de inculpați au primit condamnări între un an și 20 de ani de închisoare.

Una din ultimele persoane condamnate este un nepot al lui Fethullah Gülen, Selman Gülen, care a primit marți o pedeapsă de 7 ani și jumătate după ce un tribunal l-a găsit vinovat de 'apartenență la o grupare teroristă armată', a relatat tot Anadolu.

Epurările se desfășoară fără întrerupere de peste doi ani, noi arestări fiind anunțate aproape săptămânal.

Pe lângă persoane suspectate de legături cu Gülen, ele au vizat de asemenea presa și opozanți pro-kurzi, suscitând critici din partea unor țări europene și a unor organizații pentru apărarea drepturilor omului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău