Turcia anunță că a încheiat pregătirile pentru ofensiva împotriva kurzilor
-
08 Octombrie 2019 12:12
Ministerul Apărării turc a anunțat marți că a încheiat pregătirile în vederea lansării unei operațiuni militare împotriva unei miliții kurde în nord-estul Siriei, pe fondul confuziei de la Washington în contextul în care administrația președintelui american Donald Trump a părut să lase cale liberă unei astfel de incursiuni, informează AFP, citat de Agerpres.
„Toate pregătirile în vederea unei operațiuni au fost încheiate”, a indicat ministerul turc pe contul său de Twitter.
Președintele Recep Tayyip Erdogan afirmase luni că o ofensivă a Ankarei împotriva miliției kurde Unitățile de apărare a poporului (YPG) în nord-estul Siriei ar putea interveni în orice moment, după ce primise ceea ce părea să fie undă verde din partea omologului său american Donald Trump.
Dar președintele american, care a dat impresia că a trădat YPG, aliatul Washingtonului în lupta împotriva jihadiștilor Statului Islamic, și-a nuanțat poziția luni, la presiunea internațională și a propriei tabere republicane, avertizând Turcia împotriva oricăror excese.
„Dacă Turcia va face ceva ceea ce eu voi considera, în marea mea și inegalabila înțelepciune, că a depășit limitele, voi distruge și nimici complet economia Turciei”, a avertizat Trump într-o postare pe Twitter.
În urma unei convorbiri telefonice între Trump și Erdogan, Casa Albă a generat o surpriză duminică seara anunțând retragerea forțelor americane care staționează în nordul Siriei, justificând această decizie prin faptul că Turcia se pregătește de efectuarea „operațiunii sale planificate de mult timp” împotriva YPG.
Forțele americane s-au retras de luni dimineață de pe poziții-cheie în Ras al-Ain și Tal Abyad, în nord-estul Siriei, spre o bază militară situată între cele două sectoare, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).
Ankara consideră YPG drept ramura siriană a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), desemnată ca organizație „teroristă” de Ankara, Washington și Uniunea Europeană.
Turcia susține că ofensiva sa vizează „curățarea” frontierei sale de „teroriști” și stabilirea unei zone de securitate unde speră să instaleze o mare parte din cei 3,5 milioane de refugiați sirieni pe care îi adăpostește în prezent.