Turcia | Ankara a încetat să cumpere petrol iranian pentru a respecta sancțiunile americane

  • 23 Mai 2019 08:31
Turcia | Ankara a încetat să cumpere petrol iranian pentru a respecta sancțiunile americane

Turcia a pus capăt în totalitate importurilor de petrol iranian la începutul lunii mai pentru a "respecta" sancțiunile americane, chiar dacă le dezaprobă, informează joi AFP, preluat de Agerpres.

"În calitate de de aliat strategic" al SUA "respectăm" sancțiunile, a declarat miercuri un oficial turc sub protecția anonimatului, în marja unei vizite la Washington a adjunctului ministrului afacerilor externe Yavuz Selim Kirandu.

Administrația Trump a impus din nou sancțiuni regimului de la Teheran după ce a părăsit, în urmă cu un an, pactul nuclear. Aceste sancțiuni interzic în special exporturile de petrol și vizează, de asemenea, orice țară care ar continua să cumpere acest produs din Iran.

Opt țări, printre care Turcia, China, India și Japonia au beneficiat inițial de o derogare pentru a continua să importe țiței din Iran, derogare ce nu a mai fost reînnoită după încetarea sa pe 2 mai.

După anunțul deciziei SUA de a nu reînnoi derogările, Ankara a lăsat să se înțeleagă că nu se va conforma. "Nu vom accepta sancțiuni și constrângeri unilaterale privind modul în care ne gestionăm relațiile cu vecinii", a declarat ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu.

Delegația turcă a discutat la Washington cu administrația Trump despre numeroasele dispute care otrăvesc relația bilaterală, ambele state fiind în același timp aliate NATO.

Unul din subiectele care afectează relația turco-americană este achiziționarea de către Ankara a sistemului de apărare antirachetă S-400, produs în Rusia.

Partea americană denunță această achiziție și amenință, pe de o parte, să nu livreze părții turce avioanele de vânătoare F-35 și, pe de altă parte, să impună sancțiuni economice Turciei.

"Este un acord încheiat" a afirmat miercuri la Washington Yavuz Selim Kirandu, reafirmând poziția țării sale, de ne-renunțare la contractul cu Moscova.

Guvernul turc a propus administrației americane crearea unui grup de lucru comun cu caracter tehnic pentru a înlătura suspiciunile SUA, care se tem că tehnologia bateriilor S-400 va servi la colectarea de date tehnologice privind avioanele militare ale NATO, la care Rusia va putea să aibă astfel acces.

"Așteptăm încă un răspuns pentru comisia tehnică", a declarat oficialul turc citat de AFP. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău