Turcia: Alianța de opoziție se destramă cu zece săptămâni înainte de alegerile prezidențiale

  • 03 Martie 18:55
Turcia: Alianța de opoziție se destramă cu zece săptămâni înainte de alegerile prezidențiale

Alianța de șase partide de opoziție din Turcia s-a fracturat vineri în privința alegerii unui candidat comun pentru a-l înfrunta pe președintele în exercițiu Recep Tayyip Erdogan la alegerile de la 14 mai, informează Agerpres.

Fondatoarea și președinta Partidului Bun (IYI), Meral Aksener, a refuzat să susțină candidatura lui Kemal Kilicdaroglu, șeful CHP, principala formațiune din această platformă, ales de cinci dintre cele șase partide.

Partidul Bun este a doua cea mai importantă formațiune a alianței.

Într-o alocuțiune televizată, Meral Aksener a spus că alegerea lui Kilicdaroglu, care urmează a fi oficializată luni, a rezultat din "mici calcule" contrare interesului general al Turciei.

"Începând de ieri, Masa celor Șase (supranumele alianței - n.r.) și-a pierdut capacitatea de a reflecta voința națiunii", a spus ea.
"Această alianță nu mai este o platformă de bun simț în care să se poată vorbi despre potențiali candidați: ea a devenit un birou notarial care lucrează la aprobarea unui singur candidat", a denunțat ea.

Meral Aksener a făcut apel la primarii populari ai orașelor Istanbul și Ankara, Ekrem Imamoglu și Mansur Yavas, ambii membri ai CHP, să candideze la prezidențiale.

"Națiunea vă iubește, națiunea vă cere", a spus ea la finalul unei reuniuni cu cadrele partidului său.

Susținându-l pe "președintele său" Kemal Kilicdaroglu, Yavas s-a declarat pregătit marți să își îndeplinească "datoria" dacă alianța i-o cere.

Imamoglu și-a exprimat clar sprijinul pentru o candidatură a președintelui CHP.

Liderii celor șase partide de opoziție s-au întâlnit joi, cu așteptarea să cadă de acord asupra unui candidat comun, ce urma să fie Kilicdaroglu, însă după întâlnire s-au intensificat relatările despre neînțelegeri între formațiuni.

Președintele Erdogan, la putere de 20 de ani și candidat la un nou mandat, a anunțat miercuri menținerea datei alegerilor prezidențiale și parlamentare la mijlocul lunii mai, în ciuda seismului de la 6 februarie, lăsând opoziției abia zece săptămâni să se organizeze și să facă campanie.

Cutremurul cu o magnitudine de 7,8 a devastat 11 provincii din sudul Turciei, făcând 45.000 de morți, în timp ce 3,3 milioane de persoane au fost strămutate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:3,6 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
17
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău