Turcia | Alegeri locale dificile pentru Erdogan, pe fondul primei recesiunii în 10 ani

  • 31 Martie 2019 13:10
Turcia | Alegeri locale dificile pentru Erdogan, pe fondul primei recesiunii în 10 ani

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan se confruntă cu un risc ridicat la alegerile municipale care au loc duminică, pe fondul recesiunii cu care se confruntă țara, relatează duminică AFP.

Secțiile de votare au fost deschise la ora 07.00 (04.00 GMT) în mai multe orașe din estul Turciei, inclusiv la Diyarbakir, urmând ca o oră mai târziu să se deschidă în întreaga țară. Președintele turc, în vârstă de 65 de ani a avut o campanie electorală intensă, 102 întruniri electorale în 50 de zile. Vineri și sâmbătă, el a rostit cel puțin 14 discursuri la Istanbul, menționează Agerpres.

Cum Turcia se confruntă cu prima recesiune în 10 ani, o inflație record și un șomaj în creștere, acest vot este un test pentru Erdogan, care a câștigat toate alegerile de la venirea la putere a partidului său, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), în 2002.

Dacă Erdogan spune că ''supraviețuirea națiunii'' este în joc, cerând ''îngroparea în urne'' a dușmanilor țării, opoziția cere să se profite de acest scrutin înainte de 2023 pentru a sancționa politica economică a puterii.

Alegătorii urmează să-și aleagă duminică primarii, consilierii municipali și conducătorii de district ("muhtar").

O atenție deosebită va fi acordată celor 30 de municipalități metropolitane care sunt centrul economic al țării, în special Bursa (nord-vest) și Antalya (sud).

Dar atenția se concentrează pe capitala Ankara și pe Istanbul, centru demografic și economic al țării, unde hegemonia AKP și a predecesorilor săi islamiști care durează de 25 de ani este acum amenințată.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a asigurat joi că el se află la cârma economiei turce, într-un context în care formațiunea sa AKP, aflată la guvernare din 2002, se confruntă cu posibile pierderi la alegerile locale de duminică, din cauza problemelor economice, notează Reuters.

Sondajele de opinie arată că AKP ar putea pierde controlul la Ankara și chiar la Istanbul, cel mai mare oraș din Turcia și unde Erdogan a fost primar, ceea ce ar fi o lovitură dureroasă pentru partidul care a condus țara într-o îndelungată perioadă de remarcabilă creștere economică.

Președintele s-a angajat să aplice fără întârziere după alegeri reforme structurale pentru a susține economia Turciei în fața unor posibile atacuri din partea "speculatorilor".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău