Turcia a emis un mandat de arestare în cazul jurnalistului Can Dundar

  • 06 Decembrie 2018 10:24
Turcia a emis un mandat de arestare în cazul jurnalistului Can Dundar

Un tribunal din Istanbul a emis miercuri un mandat de arestare în cazul jurnalistului exilat în Germania Can Dundar, pentru o presupusă implicare a sa în protestele din parcul Gezi (Istanbul) din 2013 și tentativă de înlăturare a guvernului de la putere, potrivit agenției turce de presă Anadolu, citată de dpa, scrie Agerpres.

Biroul Procurorului public din Istanbul a indicat că Dundar are legături cu cunoscutul activist Osman Kavala, care a fost ținut în detenție înainte de proces mai mult de un an fără vreo acuzație. Biroul l-a acuzat pe Dundar că a colaborat cu Kavala pentru ''organizarea'' și ''extinderea'' protestelor din parcul Gezi, conform Anadolu.

Dundar, fost redactor-șef al cotidianului Cumhuriyet, critic la adresa guvernului, s-a refugiat în Germania în 2016, după ce a fost condamnat pentru dezvăluirea unor secrete de stat publicând informații despre transporturile de arme pentru militanți în Siria.

El este judecat acum în absență, după ce Curtea Supremă de Apel a respins sentința în cazul lui considerând-o prea blândă și a cerut rejudecarea jurnalistului pe baza acuzațiilor privind obținerea de informații secrete în scop spionajului.

Miercuri, Biroul Procurorului a indicat că ''dovezi concrete'' arată că Dundar a acționat pentru ''incitare la haos'' și încurajarea ''teroriștilor'', invocând postările sale pe media sociale și presupusele apeluri telefonice cu Kavala.

Separat, Biroul a acuzat că protestele din parcul Gezi au fost planificate și puse în practică de Institutul Anadolu Kultur, al lui Kavala, și de fundația filantropului american de origine ungară George Soros în Turcia.

Protestele din parcul Gezi au început ca o mișcare ecologistă pașnică, dar s-au transformat repede în proteste la scară națională față de guvern și față de Recep Tayyip Erdogan, pe atunci prim-ministru.

Anadolu Kultur este un institut pentru cultură și drepturi ce cooperează cu Institutul german Goethe din Istanbul. Fundația pentru o Societate Deschisă a lui Soros a anunțat săptămâna trecută că se retrage din Turcia.

În total, 14 persoane, inclusiv academicieni și personal al unor ONG-uri, au fost arestate luna trecută în legătură cu presupuse acuzații de colaborare cu Kavala în cursul protestelor din parcul Gezi pentru înlăturarea guvernului de la putere. Treisprezece dintre ele au fost ulterior puse în libertate, potrivit media din Turcia. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău