Turcia a descoperit încă o mină plutind în derivă în Marea Neagră
-
06 Aprilie 2022 17:53
O mină, care este posibil să fi plutit în derivă dinspre Ucraina, a fost descoperită în Marea Neagră în largul insulei Kefken, în nord-vestul Turciei, aceasta fiind a treia mină detectată de la sfârșitul lui martie în regiune, a anunțat miercuri Ministerul Apărării turc, informează AFP și Reuters, citate de Agerpres.
"Obiectul ce părea o mină, detectat în largul insulei Kefken, a fost identificat ca fiind o mină de avionul nostru de patrulare maritimă", a informat ministerul pe Twitter, precizând că "zona a fost securizată" de unitățile pentru operațiuni speciale ale marinei turce.
O primă mină a fost descoperită pe 26 martie de marina turcă la intrarea în strâmtoarea Bosfor, la nord de Istanbul. Apoi, o a doua mină a fost descoperită două zile mai târziu, în largul satului Igneada, situat în apropiere de frontiera bulgară la Marea Neagră.
În fața temerilor pentru producerea unui accident, nave care caută mine și avioane de patrulare maritimă turce sunt "toate în stare de alertă", a declarat săptămâna trecută ministrul turc al apărării, Hulusi Akar.
Autoritățile turce au atenționat luna trecută împotriva riscului pe care îl reprezintă minele ce provin de pe coasta ucraineană, care este posibil să se fi rupt din ancoră din cauza unei furtuni.
Minele submarine trebuie să fie echipate cu sisteme care le fac inofensive în caz de desprindere, potrivit Convenției de la Haga din 1907. Însă minele de fabricație veche pot să nu aibă astfel de sisteme și pot să prezinte un pericol, potrivit mass-media turce.
Autoritățile turce nu au precizat dacă minele descoperite, chiar dacă de tip vechi, sunt sau nu echipate cu astfel de mecanisme.
Marea Neagră este esențială pentru transportul de cereale, petrol și produse petroliere. Apele sale sunt împărțite între Bulgaria, România, Georgia și Turcia, precum și de Ucraina și Rusia, care sunt în război de când trupele ruse au invadat țara vecină la ordinul lui Vladimir Putin.
Ucraina și Rusia se acuză reciproc de amplasarea de mine în Marea Neagră, iar la sfârșitul lui martie echipe de scafandri ale forțelor militare turce și române au dezamorsat mine aflate în derivă în apele lor teritoriale.
Oficiali ai forțelor maritime atenționează că riscul de a da peste mine ce plutesc pe principala rută a navelor din Marea Neagră se adaugă pericolelor deja existente pentru navele comerciale care navighează în regiune, iar guvernele trebuie să asigure o navigare sigură, pentru a menține lanțurile de aprovizionare în funcțiune.