Turcia a angajat o firmă de lobby americană pentru a reveni în programul de avioane de luptă F-35, din care a fost suspendată după ce a achiziționat sisteme de apărare aeriană rusești

  • 19 Februarie 2021 13:36
Turcia a angajat o firmă de lobby americană pentru a reveni în programul de avioane de luptă F-35, din care a fost suspendată după ce a achiziționat sisteme de apărare aeriană rusești

Turcia a angajat o firmă de avocatură cu sediul în Washington pentru a face lobby în scopul reprimirii sale în programul de avioane de luptă F-35 al SUA, din care a fost suspendată după ce a achiziționat sisteme de apărare aeriană rusești, relatează vineri Reuters, citând un contract înregistrat la Departamentul american al Justiției.

Ankara a ordonat peste 100 de avioane nedetectabile de radar și produce componente ale acestora, dar a fost eliminată din acest program în 2019, după ce a cumpărat sistemul S-400 rusesc, despre care Washingtonul afirmă că reprezintă o amenințare pentru avioanele sale F-35.

Avocații de la Arnold&Porter urmează să acorde Turciei "consiliere strategică" și să o ajute să "coopteze" autoritățile SUA, în baza unui contract în valoare de 750.000 de dolari cu o durată de șase luni, care a intrat în vigoare în februarie.

Ankara susține că excluderea ei din program este injustă și președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a exprimat speranța că vor avea loc evoluții pozitive în acest sens sub președinția lui Joe Biden.

Contractul a fost semnat cu compania SSTEK Defence Industry Technologies din Ankara, deținută de Președinția industriilor de apărare din Turcia (SSB), principala autoritate turcă pentru industria militară.

Arnold & Porter va "acorda consiliere SSB și contractorilor turci în privința unei strategii pentru rămânerea în programul Joint Strike Fighter, ținând cont de factorii geopolitici și comerciali complecși aflați în joc", se arată în contract.

Cu toate că SUA au exclus Turcia din respectivul program și în decembrie au impus sancțiuni industriei sale militare, Pentagonul a asigurat că va continua să depindă de contractori turci pentru furnizarea de componente-cheie pentru F-35.

Ministrul turc al apărării Hulusi Akar a declarat după o recentă reuniune a miniștrilor apărării din NATO că a adus "clar în atenția aliaților faptul că impunerea de restricții, sancțiuni sau chiar amenințarea cu sancțiuni împotriva Turciei" nu fac decât să slăbească Alianța, menționează Reuters.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău