Turcia: 337 de persoane au fost condamnate la închisoare pe viață în principalul proces asupra puciului eșuat

  • 26 Noiembrie 2020 15:59
Turcia: 337 de persoane au fost condamnate la închisoare pe viață în principalul proces asupra puciului eșuat

Un tribunal turc a condamnat joi 337 de persoane, printre care ofițeri și piloți, la închisoare pe viață, la finalul principalului proces asupra tentativei de lovitură de stat eșuate care l-a vizat în 2016 pe președintele Recep Tayyip Erdogan, informează joi AFP, potrivit Agerpres.

Aceste persoane au fost declarate vinovate de "tentativă de răsturnare a ordinii constituționale", de "tentativă de asasinare a președintelui" și de "omucideri voluntare", conform unui rezumat al sentinței judecătorești obținut de France Presse.

Printre persoanele condamnate figurează piloți care au bombardat mai multe clădiri emblematice ale capitalei turce Ankara, precum Parlamentul, și ofițeri și civili care au condus lovitura de stat de la baza militară de la Akinci.

La capătul unui proces în care au compărut aproape 500 de inculpați, 60 dintre aceștia au primit diferite pedepse cu ani de închisoare, iar 75 au fost achitați.

Tentativa de lovitură de stat din noaptea de 15 spre 16 iulie 2016 s-a soldat oficial cu 251 de morți, în afara puciștilor, și peste 2.000 de răniți. Evenimentul, care a traumatizat Turcia, a declanșat epurări de amploare și l-a determinat pe președintele Erdogan să-și extindă prerogativele.

Ankara îl acuză pe predicatorul Fethullah Gülen, un fost aliat al lui Erdogan, de orchestrarea tentativei de puci. Gülen, aflat în exil în SUA, neagă orice implicare.

Procesul care s-a încheiat joi începuse în 2017, în cea mai mare sală de audieri din țară, special construită în complexul penitenciar Sincan, în provincia Ankara.

În ciuda pandemiei, numeroși apropiați ai victimelor au făcut deplasarea joi pentru a asista la ultima audiere, desfășurată sub supravegherea unui important dispozitiv de poliție.

'S-a făcut justiție. Statul nu a lăsat sângele martirilor și răniților nerăzbunat', a declarat pentru AFP Ufuk Yegin, președintele unei asociații de rude ale victimelor.

Fethullah Gülen era și el judecat, în contumacie, la fel ca Adil Oksüz, un profesor de teologie pe care Ankara îl consideră șeful operativ al puciștilor. Dosarele lor au fost disjunse pentru o altă procedură judiciară.

După puciul eșuat, autoritățile turce îi vânează fără încetare pe susținătorii lui Gülen și au declanșat represalii de o amploare fără precedent în istoria modernă a Turciei. Mai multe zeci de mii de persoane au fost arestate și peste 140.000 au fost destituite sau suspendate din funcție. Valul de arestări continuă și în prezent, chiar dacă într-un ritm mai puțin intens.

Alte procese, cu un număr și mai mare de acuzați, sunt în desfășurare. Peste 520 de persoane sunt judecate într-un proces având legătură cu activitățile gărzii prezidențiale în timpul puciului eșuat. Nu mai puțin de 290 de procese legate de tentativa de puci s-au încheiat deja, în timp ce alte nouă continuă.

Până acum, tribunalele au condamnat aproape 4.500 de persoane, aplicând pedepse cu închisoare pe viață pentru mai mult de 3.000 dintre ele, conform cifrelor oficiale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău