Turcia | 25 de jurnaliști au fost condamnați la închisoare

  • 08 Martie 2018 20:42
Turcia | 25 de jurnaliști au fost condamnați la închisoare

Un tribunal turc a condamnat joi 25 de jurnaliști la pedepse care ajung până la șapte ani și jumătate de închisoare, la capătul unuia din numeroasele procese legate de tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, conform agenției de presă Dogan, preluată de AFP.

Majoritatea persoanelor condamnate au colaborat cu media apropiate de mișcarea predicatorului Fethullah Gülen, acuzat de Ankara că ar fi orchestrat puciul eșuat. Gülen neagă orice implicare în tentativa de răsturnare a guvernului turc. Printre acuzați se numără și cântărețul și jurnalistul Atilla Tas, condamnat la peste trei ani de închisoare, și jurnalistul Murat Aksoy, condamnat la peste doi ani de detenție.

Cei doi bărbați, care vor rămâne în libertate condiționată în așteptarea procesului în apel, au fost declarați vinovați „de sprijinirea unei organizații teroriste, fără a fi membri", conform Dogan.

Ankara consideră '„teroristă'' mișcarea lui Fethullah Gülen, care s-a autoexilat în SUA. Atilla Tas și Murat Aksoy au fost eliberați condiționat la sfârșitul lunii octombrie după ce au stat peste 400 de zile după gratii. Turcia este cu regularitate criticată pentru amploarea represiunii lansate după tentativa de lovitură de stat: peste 50.000 de persoane au fost arestate, iar peste 140.000 au fost demise sau suspendate din posturi.

Turcia ocupă locul 155 din 180 în clasamentul libertății presei stabilit de Reporteri fără Frontiere. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,06 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău