Tunisia: Summitul Francofoniei pune accentul pe economie și sporirea rolului organizației în soluționarea crizelor

  • 20 Noiembrie 2022 13:00
Tunisia: Summitul Francofoniei pune accentul pe economie și sporirea rolului organizației în soluționarea crizelor

Liderii țărilor francofone s-au reunit sâmbătă, pe insula Djerba din Tunisia, în cadrul unui summit care marchează a 50-a aniversare a Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), cu ambiția de a consolida rolul organizației în soluționarea crizelor la nivel internațional, transmite Agerpres.

Cu 88 de țări membre, asociate sau având statutul de observator, OIF trebuie să își afirme "influența într-o lume fracturată", a declarat secretarul său general, Louise Mishikiwabo, la începutul summitului de două zile."Francofonia trebuie să rămână o verigă pentru a preveni degenerarea tensiunilor în conflicte", a subliniat fosta șefă a diplomației ruandeze, care a susținut o "francofonie dezinhibată" și "mai unită în elaborarea de poziții comune" pentru a se îndrepta către un "multilateralism regândit".

Summitul se va concentra oficial pe economie, având drept slogan "digitalul ca vector de dezvoltare"."Este responsabilitatea noastră să conducem bătălia pentru angajarea tinerilor în spațiul nostru" francofon, a spus Mishikiwabo, ale cărei proiecte se concentrează, de asemenea, pe antreprenoriatul femeilor.

Lidera OIF nu a menționat Ucraina în discursul său, dar președintele francez Emmanuel Macron, prezent la summit, a spus că dorește să discute despre acest subiect cu ceilalți lideri, potrivit anturajului său.

 

Pe acest dosar s-a creat o prăpastie între țările africane, care regretă o lipsă de solidaritate internațională cu continentul african, și cele occidentale, care s-au mobilizat foarte mult pentru a veni în ajutorul Ucrainei.

Președintele Tunisiei, Kais Saied, care găzduiește acest summit, și-a exprimat dorința ca reuniunea la nivel înalt să producă "rezultate tangibile și eficiente" în fața transformărilor dramatice cu care se confruntă lumea. Făcând aluzie la diviziunile tot mai mari dintre țările sărace și statele dezvoltate care fac parte din OIF, președintele tunisian a cerut "să se viseze la o lume mai bună".

Președintele Emmanuel Macron a pledat pentru o "francofonie a acțiunii".

"Am reușit să avem o declarație din partea tuturor membrilor (...) care are o poziție foarte clară cu privire la războiul lansat de Rusia în Ucraina", a adăugat președintele francez într-o conferință de presă, fără a oferi mai multe detalii.

Macron a anunțat, de asemenea, că Franța și-a depus candidatura pentru a organiza Summitul Francofoniei în 2024.

Președintele francez a avut o întrevedere cu Kais Saied, după care Parisul a anunțat un împrumut de 200 de milioane de euro pentru a susține economia Tunisiei.

Reamintind că Tunisia,"ca multe țări din regiune, depindea mult de cerealele ucrainene și rusești", președintele Macron a subliniat că s-au oferit finanțări pentru a o ajuta să se aprovizioneze cu grâu.

În discursul său, premierul armean Nikol Pașinian, care va preda președinția OIF Tunisiei, a denunțat presiunile "nejustificate și neprovocate" din partea vecinului său Azerbaidjan.

Pe agenda summitului care continuă duminică se află și realegerea pentru un mandat de patru ani a secretarului general al OIF, Louise Mishikiwabo, care este singura candidată.

OIF reprezintă un spațiu de 321 de milioane de francofoni, estimat să ajungă la 750 de milioane în 2050, grație continentului african

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău