Tunisia: Starea de urgență, prelungită până în iunie 2021

  • 25 Decembrie 2020 18:38
Tunisia: Starea de urgență, prelungită până în iunie 2021

Starea de urgență aflată în vigoare în Tunisia după un atentat jihadist sângeros asupra unui autocar al gărzii prezidențiale la Tunis din noiembrie 2015 a fost prelungită cu șase luni, până la 23 iunie, a anunțat vineri președinția tunisiană, relatează AFP, preluat de Agerpres.

 

Șeful statului, Kais Saied, "a decis să prelungească cu șase luni starea de urgență pe întregul teritoriu al țării, de la 26 decembrie 2020 și până la 23 iunie 2021", se arată într-un scurt comunicat al președinției.

În afară de amenințarea teroristă, în Tunisia este în vigoare și interdicția de deplasare pe timpul nopții din cauza răspândirii epidemiei de noul coronavirus, care a afectat până acum 126.752 de persoane, dintre care 4.324 au murit, conform unui bilanț actualizat al Ministerului Sănătății.

Prelungită fără întrerupere din 2015, starea de urgență acordă puteri excepționale forțelor de ordine. În baza stării de urgență, sunt interzise grevele și reuniunile "de natură să provoace tulburări" sau este permisă adoptarea de măsuri pentru "asigurarea controlului presei".

Ultimele săptămâni au fost marcate de instabilitate politică și socială și de declanșarea unor mișcări revendicative în mai multe regiuni.

Insistând asupra amenințării teroriste, Ministerul de Interne a transmis vineri într-un comunicat că un bărbat cu "aparențe extremiste" a încercat să agreseze joi un polițist la Tunis cu un "cuțit mare", strigând 'Allahu Akbar'.

La 20 decembrie, un tânăr păstor a fost decapitat, conform justiției, de un grup "terorist" într-o zonă muntoasă din Kasserine (centru), un bastion al ramurii jihadiste locale a Al-Qaeda din Maghrebul Islamic (AQMI).

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău