Tulpina britanică a COVID-19 a ajuns în 70 de țări, cea sud-africană în 31. OMS: Vaccinurile pot fi adaptate rapid

  • 28 Ianuarie 2021 09:20
Tulpina britanică a COVID-19 a ajuns în 70 de țări, cea sud-africană în 31. OMS: Vaccinurile pot fi adaptate rapid

Tulpina britanică a coronavirusului a ajuns în 70 de țări, iar cea sud-africană în 31, potrivit OMS. Ambele variante sunt mai contagioase, iar mutația africană aduce o problemă în plus. În acest context, vaccinurile anti-Covid pot și trebuie să fie adaptate rapid, scrie Digi24.ro

Totodată, continuă să se răspândească și tulpina braziliană, care a devenit dominantă în regiunea Amazonia. Acest lucru confirmă temerile că și aceasta este mai contagioasă.

Între timp, în lume s-au înregistrat cele mai multe decese din cauza Covid-19 de la începutul pandemiei: peste 18.000 în 24 de ore. Perioada 20 și 26 ianuarie a fost săptămâna cu cele mai multe victime, peste 101.300. În total, pe planetă, coronavirusul a provocat moartea a peste două milioane de oameni.

Vaccinurile COVID pot și trebuie să fie adaptate rapid, în cazul în care își pierd eficacitatea asupra noilor tulpini, a declarat un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății. 

Mike Ryan, director executiv al OMS: "Nu avem nicio dovadă că vaccinurile nu vor fi eficiente (n.r.: contra noilor tulpini), dar acest lucru se poate întâmpla.

Să ne uităm la gripă. Schimbăm compoziția vaccinului de două ori pe an, pentru emisfera nordică și pentru cea sudică, și suntem capabili să distribuim vaccinuri foarte, foarte rapid, pentru a combate tulpinile predominante de gripă.

Nu există niciun motiv (n.r: pentru care nu am putea să ne vaccinăm contra Covid-19), chiar dacă acest virus evoluează până la un punct în care vaccinurile noastre încep să-și piardă eficacitatea. Putem adapta aceste vaccinuri și cred că putem adapta aceste vaccinuri rapid".

Dr. Eleanor Gaunt, de la Universitatea din Edinburgh, spune că dacă 100% din populație ar primi ambele doze de vaccin, virusul ar fi foarte limitat în ceea ce privește capacitatea sa de răspândire, dar, dacă mulți oameni sunt imunizați doar cu o doză, asta dă virusurilor avantajul de a suferi diverse mutații, scrie Euronews.

"Acesta este motivul pentru care există îngrijorări internaționale cu privire la decizia unor guverne de a întârzia cea de-a doua doză de vaccinuri", a spus dr. Gaunt. adăugat.

Producătorii de vaccinuri lucrează deja la adaptarea vaccinurilor și la mutații. Multe guverne își pun încrederea în programele de vaccinare și au introdus restricții radicale asupra circulației și a adunărilor publice.

UE solicită ca țările europene să încerce să identifice variantele de virus, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, declarând că statele membre trebuie să-și intensifice activitățile de testare și de secvențiere a genomului.

 Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău