Tuberculoza rămâne o provocare majoră de sănătate în R.Moldova

  • 20 Martie 2019 14:06
Tuberculoza rămâne o provocare majoră de sănătate în R.Moldova

În Republica Moldova tuberculoza rămâne o "provocare majoră de sănătate", în pofida unei scăderi a cazurilor înregistrate, conform datelor oferite de Institutul de Ftiziopneumologie. În ajunul zilei mondiale de combatere a tuberculozei, care se marchează pe 24 martie, în Republica Moldova se desfășoară mai multe activități de informare a populației.

Un număr de 3014 de bolnavi de tuberculoză a fost înregistrat în anul 2018 în Republica Moldova, dintre care 122 copii. Astfel, anul trecut incidența de îmbolnăvire a atins cifra de aproape 75 de cazuri la 100 mii de locuitori, în scădere comparativ cu anul 2017, când s-au înregistrat 90 de cazuri la 100 mii de locuitori. Această cifră este una alarmantă, în raport cu media pe Europa, care este de aproximativ 31 cazuri la 100 mii locuitori, dar este ceva mai bună decât în alte țări din fostul spațiu sovietic, cum ar fi Kârgâzstan, unde statistica atestă 134 de persoane bolnave la 100 mii de locuitori. 

Deși în ultimii ani se înregistrează o diminuare a numărului de îmbolnăviri, tuberculoza rămâne totuși o provocare majoră de sănătate în R. Moldova, atenționează medicul Diana Condrațchi, purtătoare de cuvânt a Institutului de Ftiziopneumologie.

Republica Moldova rămâne o țară cu prioritate înaltă în controlul tuberculozei, în regiunea europeană, aflându-se printre 30 de țări cu povară înaltă a tuberculozei din lume. Potrivit ultimelor date statistice, marcăm o ameliorare a indicatorilor epidemiologici prin tuberculoză. Sunt reduși asemenea indicatori de bază cum ar fi incidența globală, care însumează cazuri noi și recidive, date despre incidență globală la copii, recidivele la tuberculoză, la fel și mortalitatea, a menționat Diana Condrațchi.

Referindu-se la recentele cazuri de tuberculoză depistate la 4 copii în municipiul Bălți, Diana Condrațchi a menționat că aceștia se află de mai mult timp la evidența institutului, fiind investigați și urmând un tratament special.

Specialista a menționat că formele de tuberculoză la copii sunt mai ușoare decât la maturi și aceștia nu prezintă o sursă de infecție.

Medicii subliniază că tuberculoza este o boală tratabilă și este important ca persoanele ce semnalează tuse cronică și alte simptome să se adreseze la timp la medic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău