Tuberculoza rămâne o problemă de sănătate publică, avertizează ECDC și OMS

  • 22 Martie 2021 16:20
Tuberculoza rămâne o problemă de sănătate publică, avertizează ECDC și OMS

Tuberculoza rămâne o problemă de sănătate publică și este a doua după COVID-19 în ceea ce privește bolile infecțioase cu consecințe fatale în regiunea Europa și Asia Centrală, au declarat luni Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), relatează dpa, preluat de Agerpres.

În 2019, ultimul an pentru care au fost disponibile date, au fost raportate aproximativ 246.000 de cazuri, cu 13.000 mai puține decât în 2018.

În regiune au fost înregistrate circa 2,5% din cazurile de tuberculoză la nivel global, a declarat ECDC și biroul regional OMS pentru Europa, cu sediul la Copenhaga.

În același an, OMS Europa a estimat că în regiune au murit 20.000 de persoane de tuberculoză.

Pandemia de coronavirus riscă să oprească progresul în lupta împotriva tuberculozei, din cauza numărului mai mic de teste efectuate și al pacienților tratați, avertizează agențiile de sănătate.

Din cauza numărului mai redus de persoane testate, există riscul ca "persoanele nediagnosticate cu tuberculoză să nu primească tratamentul de care au nevoie, crescând riscul de a-i infecta pe alții", au mai spus sursele citate.

Alte îngrijorări exprimate se referă la numărul mai mare de cazuri de forme de tuberculoză rezistente la medicamente, făcând tratamentul mai dificil.

"În prezent, riscul ca tuberculoza rezistentă la medicamente să devină și mai rezistentă este reală, și nu vrem să ne asumăm un astfel de risc", a declarat Hans Kluge, directorul regional al OMS.

Optsprezece țări, în principal în estul și centrul Europei și în Asia centrală, reprezintă peste 80% din numărul estimat de cazuri de tuberculoză din regiune. Rusia a înregistrat 73.000 de cazuri, urmată de Ucraina cu 34.000 de cazuri, Uzbekistan cu 22.000, iar România, Turcia și Kazahstan cu 13.000 de cazuri fiecare, se precizează în raport.

Datele au fost publicate înainte de Ziua Mondială a Tuberculozei, marcată pe 24 martie. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:6,69 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău