Trupul lui Alexei Navalnîi a fost predat familiei, la peste o săptămână de la anunțul decesului

  • 24 Februarie 18:52
Trupul lui Alexei Navalnîi a fost predat familiei, la peste o săptămână de la anunțul decesului

Kira Yarmiș, purtătoarea de cuvânt a lui Alexei Navalnîi, a anunțat într-o postare pe X (Twitter) că trupul neînsuflețit al opozantului rus a fost înapoiat familiei: “Corpul lui Alexei a fost predat mamei sale. Multe mulțumiri tuturor celor care au cerut acest lucru împreună cu noi. Ludmila Ivanovna [mama sa] se află încă în Salekhard. Înmormântarea este încă în curs de desfășurare. Nu știm dacă autoritățile vor interveni pentru a nu fi desfășurată așa cum dorește familia și cum merită Alexei. Vă vom informa de îndată ce vom avea noutăți”.

Potrivit Biziday, anunțul vine după ce familia a cerut în repetate rânduri predarea trupului lui Alexei Navalnîi, al cărui deces a fost anunțat pe 16 februarie. Amintim că opozantul rus fusese condamnat la 19 ani de închisoare, pentru “finanțarea unei organizații extremiste”, însă acesta deja executa o pedeapsă de peste 11 ani. Potrivit avocaților săi, starea sa de sănătate s-a deteriorat progresiv în detenție. Acesta a supraviețuit în 2020 după ce a fost otrăvit cu noviciok.

După moartea sa, familiei i s-a spus “să accepte o înmormântare secretă, în caz contrar Navalnîi va fi înmormântat în penitenciarul în care a murit”. De asemenea, mama lui Navalnîi susține că a fost forțată să semneze un certificat de deces care atestă că bărbatul a murit din cauze naturale.

Deoarece Kremlinul a refuzat inițial să înapoieze trupul familiei, Iulia Navalnîi, soția acestuia, l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că se află în spatele morții acestuia, că “ține ostatic corpul răposatului ei soț” și a cerut eliberarea acestuia necondiționată. De asemenea, văduva l-a acuzat pe Putin că “îl torturează pe Navalnîi în moarte, așa cum a făcut-o și în timpul vieții”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:0,51 m/s
Mon
22
Tue
20
Wed
10
Thu
7
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău