Trupele ucrainene continuă să înainteze în est

  • 27 Septembrie 2022 15:54
Trupele ucrainene continuă să înainteze în est

Trupele ucrainene au continuat să înainteze în regiunea nord-estică Harkov, pe malul drept al râului Oskil, înregistrând unele succese și în provincia Donețk, relatează marți agenția DPA.

Orașul Piskî-Radkivski, care înaintea invaziei ruse avea circa 2.000 de locuitori, este din nou sub control ucrainean, au transmis în noaptea de luni spre marți autoritățile de la Kiev pe Telegram, într-un mesaj însoțit de fotografii cu tehnică militară rusă distrusă, trasmite Agerpres.

Mai devreme, Statul Major ucrainean a raportat bombardamente rusești asupra localității Kupiansk-Vuslovii, la circa 40 de kilometri către nord, confirmând astfel indirect relatări conform cărora și aceasta ar fi fost recucerită. La Kupiansk-Vuslovii se află un important nod feroviar pe malul drept al râului Oskil.

În urma contraofensivei ucrainene lansate la începutul lunii septembrie în provincia Harkov trupele ruse s-au retras în spatele liniei formate din cursurile de apă Oskil și Siverski Doneț. Însă par să nu fi reușit să țină nici această linie, întrucât trupele ucrainene susțin că au înregistrat succese și în provincia Donețk, situată la sud de Harkov, și că au ajuns, tot către sud, la câțiva kilometri de provincia Lugansk, ocupată aproape integral de trupele ruse.

Lansarea inițială a unei contraofensive ucrainene în sud a determinat trupele ruse să mute în grabă trupe și echipamente din Harkov către provinciile sudice Herson și Zaporojie, ceea ce a permis ulterior succesul contraofensivei ucrainene în provincia nord-estică.

Însă acțiunile militare ucrainene din sud sunt cu totul altă poveste față de cele din nord, scrie New York Times într-un reportaj realizat în Ucraina. Discuțiile cu zeci de comandanți, soldați, medici, responsabili locali și cetățeni obișnuiți ilustrează o campanie militară mult mai dificilă și costisitoare în vieți omenești.

Guvernul ucrainean nu dezvăluie date despre propriile pierderi, dar soldații și comandanții ucraineni intervievați spun că suferă pierderi ''mari'' și ''masive'' pe câmpul de luptă. Într-un asalt recent, ''am pierdut 50 de oameni în două ore'', spune un soldat ucrainean care a cerut să i se păstreze anonimatul. Într-un alt loc, continuă același soldat, sute de soldați ucraineni au fost uciși sau răniți în timp ce încercau să elibereze un singur sat, care încă este în mâinile rușilor.

În toată zona ocupată din sud, trupele ruse și-au construit poziții defensive greu de trecut, precum tranșee în zig-zag de-a lungul canalelor de irigații, buncăre fortificate și inclusiv tranșee pentru tancuri săpate cu buldozere și acoperite cu plăci de beton, de unde rușii pot trage cu artileria din poziții dificil de lovit pentru trupele ucrainene.

Dacă în nord-est armata rusă și-a neglijat pozițiile, în sud este hotărâtă să mențină aceste teritorii cucerite în apropierea peninsulei Crimeea. Cu toate acestea, armata ucraineană reușește să câștige teren și în contraofensiva din sud, dar într-un ritm lent, și se află sub presiunea timpului pentru că sezonul ploios din octombrie riscă să facă dificilă înaintarea pe terenurile mlăștinoase.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:3,6 m/s
Fri
29
Sat
27
Sun
22
Mon
23
Tue
25
Arhivă Radio Chișinău