Trupele ruse rămân la granița Ucrainei. Lavrov refuză SUA: Nu se pune problema retragerii trupelor de la graniță

  • 14 Ianuarie 2022 12:01
Trupele ruse rămân la granița Ucrainei. Lavrov refuză SUA: Nu se pune problema retragerii trupelor de la graniță

Moscova nu intenționează să discute cu NATO sau cu SUA probleme legate de mișcările trupelor sale pe teritoriul Federației Ruse și nu va lua în considerare retragerea trupelor desfășurate la granița cu Ucraina în cazarmă, așa cum îndemnase subsecretarul de stat american, Wendy Sherman, la discuțiile ruso-americane din această săptămână, a declarat joi seara ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de portalul semioficial RBC, citat de Agerpres.

Nici nu se pune problema ca Rusia să ia în discuție problema "de a readuce trupele în cazarmă", a insistat Lavrov, adăugând că această solicitare a Washingtonului este "inacceptabilă".

"Deja se cere nu doar retragerea unităților militare de la frontiera cu Ucraina, așa cum în general se exprimă ei (occidentalii), ci retrimiterea lor în cazarmă, așa cum a declarat în public Wendy Sherman" la conferința de presă susținută la finalul discuțiilor purtate luni cu delegația condusă de ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov, la Geneva, a afirmat Lavrov.

"Cred că nici nu mai este nevoie să explicăm că astfel de cereri sunt absolut inacceptabile și, desigur, nici nu le vom examina", a adăugat șeful diplomației ruse.

Referitor la reuniunea Consiliului Rusia-NATO, a doua rundă de discuții dintre Moscova și Occident la 12 ianuarie, ministrul rus de externe consideră că a fost o discuție "profesionistă", adoptând un ton puțin mai conciliant decât alți reprezentanți ai diplomației ruse, precum adjunctul său Serghei Riabkov, conform jurnaliștilor de la postul de televiziune independent Dojdi.

Despre Riabkov, media ruse au scris că acesta a devenit "vedeta diplomatică" a acestei săptămâni, mai ales prin declarațiile sale exprimate într-un limbaj mai puțin diplomatic.

NATO ar trebui "să-și strângă catrafusele și să se întoarcă la limitele din 1997", când cele mai multe dintre țările din fostul lagăr sovietic nu aderaseră la Alianță, declarase viceministrul rus într-un interviu acordat agenției oficiale ruse TASS înaintea convorbirilor cu delegația americană condusă de Wendy Sherman luni la Geneva.

Moscova avertizează că NATO nu va mai putea "împinge" Rusia pe un plan secund în politica europeană și internațională

Alianța Nord-Atlantică nu va mai putea "împinge" Rusia pe un plan secund în politica europeană și internațională, avertizase Riabkov în același interviu.

El se referea la anul când a fost semnat Actul Fondator între Rusia și NATO, care stipulează că părțile "nu se consideră adversari" și creează "un mecanism de consultare, coordonare și de acțiune comună", documentul caracterizând de fapt stadiul relațiilor dintre Rusia și NATO din acel moment. De atunci însă raporturile dintre cele două părți s-au deteriorat, îndeosebi după anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, an în care s-au declanșat și ostilitățile în estul Ucrainei, despre care Kievul susține că au fost orchestrate de Kremlin.

După eșecul tuturor celor trei runde de discuții dintre Moscova și Occident din această săptămână - la nivel bilateral cu SUA, la Geneva (luni), în cadrul Consiliului NATO-Rusia (miercuri) și în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), joi, Serghei Riabkov a amenințat că Moscova ar putea desfășura "infrastructuri militare" în Cuba și Venezuela.

Pentru o detensionare a relațiilor sale cu Occidentul, Rusia dorește garanții din partea Occidentului privind o încetare a extinderii NATO, în special spre Ucraina, și încetarea oricărei activități militare în țările din Europa de Est.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău