Trupele ruse distrug un pod și întrerup conexiunile către estul Ucrainei

  • 13 Mai 2022 17:44
Trupele ruse distrug un pod și întrerup conexiunile către estul Ucrainei

Armata rusă își concentrează eforturile ofensive pe obținerea controlului total al unor localități din regiunea ucraineană Lugansk, printre care și Rubijne, și a distrus podul care face legătura cu orașul Severodonețk pentru a împiedica deplasările trupelor ucrainene, potrivit agențiilor de presă ucrainene, citate vineri de agenția EFE, potrivit Agerpres.

Despre aceste noi mișcări ale trupelor ruse a informat șeful administrației militare din regiunea Lugansk, Serhii Haidai, teritoriu pe care se află de asemenea autorități proruse după ce s-a autoproclamat republică independentă.

Progresele trupelor ruse din această regiune și din cea învecinată Donețk sunt favorizate și de implicarea trupelor paramilitare proruse și a milițiilor cecene.

''Podul distrus, care a fost primul din regiunea Lugansk reconstruit după îndepărtarea invadatorilor ruși în anul 2014, face să nu mai existe conexiunea de transport între Severodonețk și Rubijne'', a semnalat Serhii Haidai.

Potrivit agențiilor locale, pe fronturile din Donețk și Lugansk ucrainenii au respins 18 atacuri inamice în ultimele 24 de ore, ceea ce oferă o idee asupra intensității ofensivei ruse.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington, forțele ruse par să abandoneze eforturile pentru o încercuire largă a trupelor ucrainene de-a lungul liniei Izium-Slaviansk-Debalțevo, concentrându-se în schimb pe încercuiri mai superficiale la Severodonețk și Lisiceansk.

Trupele ruse par să controleze aproape complet orașul Rubijne și să fi cucerit orașul Voevodovka, la nord de Severodonețk, iar o ofensivă rusă asupra sau în jurul orașului Severodonețk ar putea fi lansată în zilele următoare. Succesul relativ al operațiunilor rusești în această zonă, combinat cu eșecul înaintării dinspre Izium și scăderea notabilă a energiei acestei încercări ofensive, sugerează că trupele ruse ar putea renunța la axa Izium, conform evaluării ISW.

Potrivit CNN, câștigurile teritoriale ale trupelor ruse sunt modeste, dar după săptămâni de bombardamente intense liniile defensive ucrainene din est au început să se degradeze.

Armata rusă, ce are angajate în Ucraina mai puțin de 100 de grupuri tactice la nivel de batalion (fiecare unitate de acest fel având, conform diferitelor surse, între 700 și 1000 de militari), își suplimentează forțele pentru a încerca să ocupe complet provinciile Donețk și Lugansk.

În acest timp trupele ucrainene încearcă să le respingă pe cele ruse, să izoleze unitățile acestora și să perturbe cu atacuri de artilerie ruta de aprovizionare a armatei ruse dinspre orașul rus Belgorod, atacuri favorizate acum de progresele făcute de trupele ucrainene în contraofensiva din zona orașului Harkov.

De asemenea, frontierele naturale create de râul Doneț complică operațiunile ambelor tabere. Acest râu șerpuit formează mlaștini și câmpuri inundate, deci un coșmar pentru orice asalt militar. Rușii au încercat fără succes și cu prețul unor pierderi grele să amplaseze mai multe pontoane pentru a traversa râul în vederea încercuirii trupelor ucrainene. Imagini din satelit arată cel puțin trei astfel de pontoane distruse săptămâna aceasta de trupele ucrainene și de asemenea tancuri și alte vehicule militare ruse distruse acolo. O încercare de trecere a râului de către trupele ruse pare totuși să fi reușit, dar nu este clar câte trupe și echipamente au putut fi deplasate astfel.

Având în vedere situația de pe teren, puțini se așteaptă la vreun progres spectaculos a vreuneia dintre tabere în lunile următoare și un război de uzură pare mai probabil în timp ce armele furnizate Ucrainei de SUA și de alte state pot schimba raportul de forțe pe câmpul de luptă, scrie CNN.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău