Trupele ruse avansează spre orașul Bahmut, pentru a controla Severodonețk (armata ucraineană)

  • 10 Iunie 2022 13:30
Trupele ruse avansează spre orașul Bahmut, pentru a controla Severodonețk (armata ucraineană)

Trupele ruse au avansat spre orașul Bahmut (Artemivsk), cu atacuri ce par să aibă drept scop decuplarea orașului Severodonețk de liniile de aprovizionare, în timp ce lupte intense continuă în regiunea Donbas, potrivit armatei ucrainene, informează vineri dpa, potrivit Agerpres.

"Inamicul avansează în direcția Vozdvijenka-Rotî, are parțial succes, este fixat pe liniile ocupate", a informat Statul Major al armatei ucrainene în raportul său.

Localitățile sunt situate la circa 10 km sud-vest de orașul Bahmut. Din aceste localități, forțele ruse ar putea bombarda cu arme grele drumul care leagă Bahmut de Severodonețk.

Între timp, luptele din jurul orașului Severodonețk continuă, fără schimbări majore. Potrivit Statului Major ucrainean, trupele ruse încearcă în continuare, "fără succes, să-și impună controlul deplin asupra orașului".

Severodonețk este unul dintre ultimele orașe care stau în calea Rusiei pentru un control deplin asupra regiunii Donbas, din estul Ucrainei. Localizarea orașului pe malul râului Doneț constituie de asemenea un avantaj.

Regiunea Donbas este puternic industrializată și controlul asupra ei i-ar permite Rusiei să creeze o legătură terestră cu Peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014.

În direcția orașului Sloviansk, o altă țintă strategică a operațiunii militare ruse în Donbas, Rusia a concentrat trupe, "încercând să creeze condiții pentru reluarea ofensivei", mai indică raportul citat.

Totodată, în ultimele 24 de ore forțele armate ucrainene au respins câteva atacuri în Donețk și Luhansk (Lugansk).

Potrivit AFP, armata ucraineană a anunțat vineri că a lovit poziții ruse în regiunea Herson, din sudul Ucrainei, regiune aflată aproape în totalitate sub controlul forțelor ruse și unde Moscova ar putea organiza în curând un referendum în vederea anexării acestui teritoriu la Rusia.

"Aviația noastră a lovit poziții ruse, locuri unde se concentrează echipamente și personal, și depozite în jurul a cinci localități din regiunea Herson", a raportat Statul Major al armatei ucrainene.

Aproape întreaga regiune Herson, inclusiv capitala regională, este ocupată de trupele ruse chiar din primele zile ale invaziei lansate pe 24 februarie.

Având ieșire atât la Marea Azov, cât și la Marea Neagră, această regiune cu o suprafață de circa 28.000 de kilometri pătrați număra peste un milion de locuitori înainte de război.

Unul dintre negociatorii ruși în conflictul din Ucraina a evocat pe 1 iunie viitoarea organizare a unui referendum în teritoriile ocupate de ruși, în vederea anexării, referendum ce ar putea avea loc în iulie, proiect denunțat de Kiev.

Rusia a organizat un referendum în Crimeea în 2014, înainte de a anexa peninsula.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău