Trupe NATO și partenere participă la o serie de exerciții militare din nordul Europei până în Balcani, pentru a spori gradul de pregătire și interoperabilitatea forțelor Aliate

  • 14 Mai 2022 15:25
Trupe NATO și partenere participă la o serie de exerciții militare din nordul Europei până în Balcani, pentru a spori gradul de pregătire și interoperabilitatea forțelor Aliate

Trupe ale Aliaților și partenerilor NATO participă în aceste săptămâni la o serie de exerciții militare planificate de mult timp, care se întind din nordul îndepărtat până în Balcani, pentru a spori gradul de pregătire și interoperabilitatea forțelor NATO, informează un comunicat al Alianței, scrie CaleaEuropeana.ro.

Potrivit sursei citate, două dintre cele mai mari exerciții, la care participă aproximativ 18.000 de soldați din douăzeci de țări, sunt “Defender Europe” și “Swift Response”. Desfășurate în prezent în Polonia și în alte opt țări, acestea includ, de asemenea, parașutări și asalturi cu elicopterul în Macedonia de Nord. În Estonia, 15.000 de soldați din 14 țări sunt implicați în exercițiul “Hedgehog”, unul dintre cele mai mari exerciții militare desfășurate în această țară din 1991 încoace și la care participă nava de desant din clasa Wasp a marinei americane, Kearsarge. Între timp, exercițiul “Iron Wolf” din Lituania implică 3.000 de soldați Aliați și aproximativ 1.000 de vehicule, inclusiv tancuri germane Leopard 2.

„Exerciții ca acestea arată că NATO este puternică și pregătită să ne protejeze națiunile și să se apere împotriva oricărei amenințări, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu. Ea a subliniat că „acestea sunt exerciții regulate, planificate cu mult înainte de invazia brutală și nejustificată a Rusiei în Ucraina, dar ele ajută la eliminarea oricărui loc pentru erori de calcul sau neînțelegeri cu privire la hotărârea noastră de a proteja și apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat. Exercițiile NATO sunt defensive, transparente și în conformitate cu angajamentele noastre internaționale.”

În Germania, 7.500 de soldați sunt implicați în “Wettiner Heide”, un exercițiu al Forței de Reacție a NATO. În Marea Mediterană, Grupul de atac al portavionului USS Harry S. Truman va fi plasat sub comanda NATO pentru a doua oară în acest an, în cadrul exercițiilor navale “Neptune series”. Acesta marchează doar al doilea transfer al unui grup de portavioane american către NATO de la sfârșitul Războiului Rece încoace. “Ramstein Legacy”, care va avea loc luna viitoare în Polonia și în țările baltice, va fi cel mai mare exercițiu integrat de apărare antiaeriană și antirachetă din Europa și va implica 23 de țări. “Baltops”, tot în iunie, se desfășoară anual de peste 50 de ani și va cuprinde antrenamente amfibii în întreaga regiune baltică.

Partenerii NATO, Finlanda și Suedia, vor fi implicați în mai multe exerciții Aliate în următoarele săptămâni. În prezent, forțele americane, britanice, estoniene și letone participă, alături de gazdele lor finlandeze, la exercițiul “Arrow 22” și implică tancurile britanice Challenger 2 și vehiculele blindate de luptă Stryker ale SUA.

 

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău