Trump va susține un discurs în fața trupelor americane în Polonia

  • 14 August 2019 16:30
Trump va susține un discurs în fața trupelor americane în Polonia

Președintele american Donald Trump urmează să susțină un discurs în fața trupelor americane staționate în Polonia, în timpul vizitei pe care o va efectua în această țară, a declarat miercuri ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak, transmite agenția DPA, preluat de Agerpres.

 

 a menționat că acest discurs, care vine după acordul din luna iunie privind creșterea prezenței militare americane în Polonia, va fi susținut într-una din cele șase locații unde sunt staționate trupele americane.

Donald Trump începe pe 24 august un turneu european în cadrul căruia între 31 august și 2 septembrie se va afla în Polonia, unde va participa la marcarea a 80 de ani de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial.

Președintele polonez Andrzej Duda și Donald Trump au semnat în luna iunie un acord ce prevede creșterea efectivelor trupelor americane staționate în Polonia de la 4.500 la cel puțin 5.500 de militari și amplasarea în această țară a comandamentului unei divizii americane.

Dar Trump nu dorește suplimentarea trupelor americane în Europa, astfel că el a decis ca noile trupe dislocate în Polonia să fie transferate din rândul celor deja desfășurate în alte state, cum ar fi de pildă Germania, țară pe care președintele american o critică pentru bugetul redus alocat apărării, în timp ce laudă Polonia pentru că a alocat apărării 2% din PIB și în special pentru disponibilitatea ei de a finanța trupele americane.

''Ei (polonezii n.red) s-au oferit să ne finanțeze trupele și multe alte lucruri. Așa trebuie să se procedeze, nu prin aceste acorduri stupide cu toate celelalte țări care profită de pe urma noastră'', a spus Trump vineri în fața presei la Casa Albă, întrebat despre o declarație a ambasadorului SUA la Berlin, Richard Grenell. Acesta a spus într-un interviu acordat agenției DPA că "este de-a dreptul jignitor că, în timp ce contribuabilii americani continuă să plătească pentru menținerea a peste 50.000 de soldați americani în Germania, germanii își cheltuiesc excedentul pe programe interne".

Cu o zi înaintea acestei declarații a ambasadorului Grenell, ambasadoarea SUA la Varșovia, Georgette Mosbacher, a afirmat că "trupele americane din Germania ar fi binevenite în Polonia", țară care 'i-ar primi cu bucurie' pe teritoriul său pe soldații americani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău