Trump spune că nu va participa la dezbaterile republicanilor: „Publicul știe cine sunt”

  • 21 August 09:19
Trump spune că nu va participa la dezbaterile republicanilor: „Publicul știe cine sunt”

Fostul președinte american Donald Trump a confirmat duminică faptul că nu va participa la dezbaterile pentru alegerile primare ale Partidului Republican, prima dintre ele având loc miercuri, informează AFP.

„Publicul știe cine sunt și ce președinție de succes am avut, cu independență energetică, frontiere și armată puternice, cele mai mari reduceri de taxe și reglementări, fără inflație, cea mai puternică economie din istorie și multe altele”, a precizat Trump pe platforma sa Truth Social, citează News.ro

„DECI NU VOI PARTICIPA LA DEZBATERI!”, a adăugat el, afirmând că are 62% din intențiile de vot în alegerile primare republicane, cu 46 de puncte în fața celui mai serios rival al său, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis.

Cu cinci luni înainte de începerea primarelor, care vor stabili candidatul republican pentru alegerile prezidențiale americane din 2024, Donald Trump, în vârstă de 77 de ani, se bucură de un sprijin mai puternic ca niciodată din partea susținătorilor săi. Dar problemele sale juridice aruncă o umbră asupra tentativei sale de a reveni la Casa Albă.

Miliardarul, care denunță o „vânătoare de vrăjitoare”, este asaltat de dosare: este acuzat de complot împotriva instituțiilor americane în legătură cu acțiunile sale de inversare a rezultatului alegerilor prezidențiale din 2020, de neglijență în gestionarea unor dosare confidențiale și de falsificare de documente contabile după ce a cumpărat tăcerea unei actrițe de filme X.

Prima dezbatere republicană este programată miercuri la Milwaukee, în nord-estul Statelor Unite. Șapte candidați s-au calificat pentru a participa. Vor fi prezenți Ron DeSantis și guvernatorul statului Dakota de Nord, Doug Burgum, fostul vicepreședinte al lui Donald Trump, Mike Pence, fosta ambasadoare la ONU Nikki Haley, și senatorul de Carolina de Sud, Tim Scott. În cursă se mai află omul de afaceri Vivek Ramaswamy și fostul guvernator de New Jersey Chris Christie, ambii amenințând poziția lui Ron DeSantis pe primul loc în sondajele realizate în Iowa și New Hampshire, primele state în care se votează în cadrul primarelor.

Partidul Republican îi dăduse termen până luni lui Donald Trump pentru a-și anunța decizia de a participa sau nu.

În pofida avansului său puternic în sondaje, apropiații miliardarului se tem că rivalii săi vor profita de absența sa pentru a lua avânt.

În 2016, după ce a ratat o dezbatere, Donald Trump a pierdut alegerile primare republicane din Iowa în fața senatorului texan Ted Cruz. Ron DeSantis și ceilalți contracandidați ar putea, prin urmare, să vadă absența fostului președinte în Milwaukee ca pe un cadou.

Ca o condiție a participării lor, candidații trebuie să se angajeze să "onoreze voința alegătorilor în cadrul alegerilor primare" și să susțină câștigătorul. Dar nu este clar cum va fi aplicată această regulă. Donald Trump a declarat deja că nu va semna angajamentul.

Vineri, New York Times a anunțat că Donald Trump îi va acorda un interviu, în același timp cu dezbaterea din Milwaukee, lui Tucker Carlson, fosta vedetă de la Fox News.

Echipa de campanie a candidatului a refuzat să confirme acest lucru.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
6
Mon
0
Tue
1
Wed
2
Thu
0
Arhivă Radio Chișinău