Trump și aliații săi din Congres, pregătiți să ”îngroape” ajutorul american al Ucrainei în război cu Rusia

  • 06 Februarie 18:30
Trump și aliații săi din Congres, pregătiți să ”îngroape” ajutorul american al Ucrainei în război cu Rusia

Fostul președinte republican Donald Trump amenință să ”îngroape”, săptămâna aceasta, prin aliații săi din Congres, orice viitor ajutor american destinat Ucrainei în război cu Rusia, relatează AFP.

Miliardarul și-a lansat amenințările după prezentarea publică a unui proiect de lege adoptat în Senat, care prevede o anvelopă în valoare de 60 de miliarde de dolari destinată Kievului.

Acest proiect de lege - care prevede în afară de acest ajutor în valoare de 60 de miliarde de dolari destinat Kievului, un ajutor în valoare de 14 miliarde dolari destinat Israelului și o reformă a sistemului american al imigrației - ”s-a născut mort”, a anunțat, la rândul său, președintele Camerei Reprezentanților Mike Johnson, un apropiat al lui Donald Trump.

Președintele democrat Joe Biden susține acest proiect de lege și a cerut Congresului ”să-l adopte rapid”.

Însă, în aceste negocieri, predecesorul și probabilul său rival în alegerile prezidențiale din noiembrie este cel care are de spus ultimul cuvânt.

Fără o susținere a republicanilor în Camera inferioară a Congresului, mulți dintre ei loiali lui Donald Trump, proeictul de lege nu poate fi adoptat.

Pentru a fi adoptat, acest text este necesar să fie adoptat de către ambele camere ale Congresului.

Democrații sunt majoritari în Senat, însă republicanii controlează Camera Reprezentanților.

După aproape doi ani de Război în Ucraina, căreia Congresul i-a trimis ajutoare în valoare de 110 miliarde de dolari, mulți republicani cer ca Statele Unite să nu mai dea Kievului nimic.

Ei urmează, în marea lor majoritate, directivele lui Donald Trump, care pretinde că, dacă este ales în noiembrie, va rezolva Războiul din Ucraina ”în 24 de ore” - fără să spună și cum anume.

Luni, miliardarul a mers mai departe.

”Nu fiți PROȘTI”, le-a spus el congresmenilor republicani, apreciind că ”numai un idiot sau un democrat de stânga radicală ar vota pentru acest proiect de lege oribil”.

Dincolo de acest text este vorba despre faptul că viitorul ajutorului american destinat Ucrainei este în pericol.

Textul, prezentat duminică, este considerat unul dintre puținele proiecte de lege susceptibile să fie adoptate de către ambele partide.

”Fereastra de tir” a unei acțiuni înainte de alegerile prezidențiale de peste zece luni pare acum minusculă, dacă nu inexistentă.

De la începutul războiului, Kremlinul mizează pe declinul ajutării Ucrainei de către Occident, iar orice ezitare a aliaților Kievului întărește convingerea Rusiei că va câștiga acest pariu,

Statele Unite, primul susținător militar al Ucrainei, au declocat la sfârșitul lui decembrie ultima tranșă a ajutorului militar disponibil Ucrainei.

Americanii s-au împotmolit de mai multe luni în deblocarea unor noi fonduri, cerute cu insistență de către președinții american Joe Biden și ucrainean Volodimir Zelenski.

Ultimele două vizite ale președintelui ucrainean la Washington - în seprembeie și decembrie 2023 - s-au soldat în acest sens cu eșecuri.

Conștient de faptul că sentimentul urgenței s-a stins la Washongton, Joe Biden a cerut Congresului, în octombrie, să cupleze ajutorul destinat Ucrainei cu ajutorul destinat Israelului, aliatul Statelor Unite, aflat în război în Sâșia Gaza împotriva mișcării islamiste palestiniene Hamas.

El a cerut totodată cuplarea cu o reformare drastică a politicii americane a imigrației, un subiect politic fierbinte și cu atât mai fierbinte într-un an electoral.

Însă totul pare în zadar.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău