SUA | Donald Trump pare să confirme un atac cibernetic asupra unei entități ruse în timpul alegerilor intermediare

  • 20 Mai 2019 14:28
SUA | Donald Trump pare să confirme un atac cibernetic asupra unei entități ruse în timpul alegerilor intermediare

Președintele Donald Trump a părut să confirme că Statele Unite au efectuat un atac cibernetic asupra unei entități ruse în timpul alegerilor intermediare de anul trecut, într-un interviu difuzat duminică de Fox News, informează CNN, preluat de Agerpres.

"Aș prefera să nu spun asta, dar puteți crede că acest lucru s-a întâmplat și s-a întâmplat în timpul administrației mele", i-a declarat Trump lui Steve Hilton de la Fox News atunci când a fost întrebat despre un raport potrivit căruia el a autorizat personal un atac cibernetic asupra Rusiei în timpul alegerilor intermediare de anul trecut.

Când a fost întrebat de ce nu a vorbit despre asta, Trump a spus "pentru că nu le place să vorbesc, serviciile secrete spun 'vă rugăm nu vorbiți despre serviciile secrete'; știți, uneori serviciile sunt bune, dar uneori te uiți la Comey (James Comey, fost director al FBI, n.r.) și te uiți la Brennan (John O. Brennan, fost director al CIA, n.r.) și te uiți la Clapper (James Clapper, fost director al Serviciilor Naționale de Informații, n.r.) și se presupune să am încredere în aceste servicii secrete? Niciodată nu am încredere în aceste servicii secrete".

Consiliul Național de Securitate nu a răspuns la cererea CNN de a comenta la ce s-a referit mai exact președintele.

"Nimeni nu a fost mai dur cu Rusia decât mine", a declarat Trump ca răspuns la criticile că el ar fi doar o marionetă a președintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Trump pare să se fi referit la o operațiune detaliată în februarie în Washington Post. Armata americană a blocat accesul la o ''fermă de troli'' rusească, Agenția de Cercetare a Internetului, în timpul alegerilor la jumătate de mandat, au declarat ziarului unii oficiali americani. Operațiunea împotriva companiei, care este finanțată de un oligarh apropiat lui Putin, a fost efectuată pentru a preveni orice ingerință în alegerile intermediare. Agenția este considerată responsabilă de o mare parte din intervenția Rusiei în timpul alegerilor din 2016.

Oficialii citați de Washington Post au declarat că Trump a aprobat operațiunea generală menită să împiedice Rusia să se amestece în alegerile din SUA.

Barbara Starr de la CNN a relatat în octombrie 2018 că Cyber Command din cadrul armatei americane a început să vizeze operațiuni rusești ce se presupunea că încercau să influențeze alegerile intermediare din 2018, ca parte a unui efort general de coordonare cu unele agenții guvernamentale, a confirmat un oficial din administrație pentru CNN. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău