Trump contestă la Curtea Supremă a SUA eliminarea de pe buletinele de vot din statul Colorado

  • 04 Ianuarie 17:40
Trump contestă la Curtea Supremă a SUA eliminarea de pe buletinele de vot din statul Colorado

Fostul președinte american Donald Trump a cerut miercuri Curții Supreme a SUA să intervină după ce instanța cea mai înaltă din statul Colorado l-a eliminat de pe buletinele de vot pentru alegerile interne din Partidul Republican în vederea desemnării candidatului la alegerile prezidențiale de anul acesta, relatează Agerpres.

Trump, candidatul republican favorit în sondaje, a contestat decizia din 19 decembrie a Curții Supreme din Colorado, care i-a interzis candidatura în baza unei prevederi a Constituției americane care interzice accesul la funcții publice al oricărui cetățean "implicat în insurecții sau rebeliuni". Aceeași instanță și-a suspendat însă sentința până în 4 ianuarie, precizând că numele lui Trump va rămâne pe buletinele de vot dacă acesta face apel împotriva deciziei.

Curtea Supremă a SUA se va confrunta cu un dosar apreciat de Reuters ca "exploziv". Dintre cei nouă judecători, șase sunt conservatori, inclusiv trei numiți chiar de Trump. Decizia lor va afecta un efort mai amplu de eliminare a fostului președinte din alegerile din alte state.

Trump este contestat în justiție pentru implicarea sa în tentativa de răsturnare a rezultatului alegerilor prezidențiale din 2020, care a culminat cu asaltul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului din Washington, sediul Congresului Statelor Unite. Susținătorii lui au acționat după ce el a afirmat, fără a prezenta dovezi, că victoria actualului președinte, Joe Biden, a fost rezultatul unor fraude electorale.

Decizia istorică a instanței din Colorado a fost prima în care s-a făcut uz de capitolul al treilea din al 14-lea Amendament la Constituția SUA - așa-numita clauză de descalificare - pentru a se stabili că un candidat este neeligibil ca președinte. A urmat o sentință similară în statul Maine, împotriva căreia Trump a făcut de asemenea apel.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău