Trump amenință cu oprirea relațiilor comerciale: SUA nu vor mai fi "pușculița din care fură" toți

  • 10 Iunie 2018 08:00
Trump amenință cu oprirea relațiilor comerciale: SUA nu vor mai fi

Statele Unite nu vor mai fi "pușculița din care fură toată lumea", a avertizat președintele Donald Trump la summitul Grupului țărilor puternic industrializate (G7), liderul de la Casa Albă amenințând țările aliate cu întreruperea relațiilor comerciale dacă nu opresc practicile incorecte, scrie NYT.

Președintele Donald Trump a afirmat sâmbătă după-amiază că a discutat cu cei mai apropiați aliați ai SUA despre perspectiva eliminării totale a taxelor vamale la bunuri și servicii în întreaga lume, pentru crearea unui spațiu de comerț liber, însă a amenințat liderii aliați cu întreruperea totală a relațiilor comerciale dacă nu opresc practicile comerciale incorecte, notează cotidianul The New York Times, citat de MEDIAFAX.

Imediat după summitul G7 desfășurat la periferia orașului canadian Quebec, Donald Trump a explicat că eliminarea tuturor barierelor comerciale ar fi "obiectivul final". Însă președintele SUA a denunțat ceea ce a numit taxele "ridicole și inacceptabile" impuse produselor americane și a promis că le va contracara. "Aceste practici vor înceta. Altfel, vom înceta relațiile comerciale cu acele țări. Iar aceasta este o reacție foarte profitabilă, dacă ajungem la ea. Noi suntem acum ca o pușculiță din care fură toată lumea, iar acest lucru se va încheia", a insistat liderul de la Casa Albă.

În contextul în care Uniunea Europeană, Japonia și Canada au formulat obiecții față de taxele vamale impuse recent de Donald Trump la importurile de oțel și aluminiu și au amenințat cu măsuri de retorsiune, președintele SUA a discutat individual cu liderii statelor din Grupul G7, argumentând că Statele Unite sunt tratate inadecvat, prin impunerea de bariere comerciale sau prin nerespectarea angajamentelor de securitate, a declarat un oficial european. Trump a atras atenția că Washingtonul va riposta la eventuale contramăsuri comerciale aplicate de parteneri.

"Dacă vor riposta, fac o greșeală", a spus Trump, denunțând situațiile deficitului comercial.

În conferința de presă, Donald Trump a susținut că discuțiile cu omologii săi din cadrul G7 au fost pozitive: "Interacțiunile pe care le-am avut cu acești oameni, cu liderii acestor țări, au fost, pe o scală de la zero la zece, eu le-aș poziționa la nivelul zece".

Referindu-se la întrevederea pe care o va avea în Singapore cu liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, Donald Trump a afirmat că își va da seama din primele minute dacă acesta este serios în intenția de renunțare la armele nucleare și dacă încearcă să ajungă la pace. "Este vorba de ceea ce voi simți. Știți că se spune că îți dai seama din primele minute dacă îți place cineva. Știți asta? Ei bine, eu cred că voi ști foarte rapid dacă vom avea sau nu un rezultat bun", a subliniat Donald Trump, exprimând speranța că "măcar va iniția un dialog" cu liderul nord-coreean.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău