Trump afirmă că a anulat atacurile contra Iranului din cauza numărului mare de potențiale victime

  • 21 Iunie 2019 19:20
Trump afirmă că a anulat atacurile contra Iranului din cauza numărului mare de potențiale victime

Președintele SUA, Donald Trump, afirmă că a decis să anuleze loviturile aeriene contra unor ținte iraniene, întrucât i s-a transmis că 150 oameni ar fi murit în atacuri, ceea ce nu ar fi fost un răspuns ''proporționat'' la doborârea unei drone americane de către iranieni, transmite dpa, citat de Agerpres.

Într-o serie de mesaje postate vineri pe Twitter, Trump anunță că SUA erau pregătite să ia ''măsuri de retaliere noaptea trecută asupra a trei locații diferite'', dar liderul american a anulat planul inițial cu numai 10 minute înainte de punerea sa în aplicare.

''Nu mă grăbesc, armata noastră este reconstruită, nouă și gata de acțiune, fiind de departe cea mai bună din lume'', a scris liderul american, care a adăugat că Teheranului nu i se va permite să se doteze cu arme nucleare. El a opinat că în prezent Iranul este o națiune mult slăbită.

SUA s-au retras anul trecut din acordul internațional privind programul nuclear iranian, document semnat în 2015. Washingtonul dorește să împiedice Iranul să obțină arme nucleare și a reintrodus sancțiuni contra Teheranului în cadrul campaniei de ''presiuni maximale'' care vizează configurarea politicii externe iraniene.

După săptămâni de tensiuni crescânde în contextul unor atacuri împotriva unor tancuri petroliere în Golf, Iranul a afirmat joi că a doborât o dronă militară americană de supraveghere, sporind temerile privind o confruntare militară între doi adversari de lungă durată.

Potrivit unui înalt oficial al administrației americane, citat de New York Times, avioanele americane au decolat și navele au luat poziție de atac, pentru ca apoi ordinul venit să fie anulat, nefiind tras nici un foc de armă.

Țintele includeau baterii de radar și rachete iraniene, potrivit documentului, care citează înalți oficiali ai administrației implicați sau informați în legătură cu deliberările. Loviturile iraniene erau programate pentru primele ore ale zilei, pentru a diminua riscurile pentru armata iraniană sau pentru civili, notează NYT. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău