Trump a discutat cu Putin, la Helsinki, un posibil referendum în regiunile separatiste din estul Ucrainei

  • 21 Iulie 2018 10:37
Trump a discutat cu Putin, la Helsinki, un posibil referendum în regiunile separatiste din estul Ucrainei

Propuneri concrete pentru soluționarea conflictului în estul Ucrainei au fost "discutate" de Vladimir Putin și Donald Trump în cursul summitului de la Helsinki, a anunțat vineri ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, relatează AFP.

"Această problemă a fost discutată, au fost făcute propuneri concrete pentru a rezolva această chestiune", a declarat ambasadorul în cadrul unei conferințe de presă la Moscova, la care jurnaliștii au întrebat dacă cei doi președinți au discutat despre conflictul din estul Ucrainei.

"Din partea Rusiei, au fost făcute mai multe propuneri serioase, unele au fost anunțate de Vladimir Vladimirovici (Putin) la conferința de presă", a precizat el, afirmând ''că nu există niciun acord secret''.

Potrivit agenției Bloomberg, care citează două surse anonime, Vladimir Putin i-ar fi propus lui Donald Trump organizarea unui referendum în regiunile separatiste din estul Ucrainei pentru a soluționa conflictul care a ucis peste 10.000 de persoane din 2014.

Un asemenea vot, așa cum ar fi el avut în vedere de Putin, ar avea loc în prezența unor observatori internaționali și s-ar concentra pe statutul republicilor autoproclamate Donețk și Lugansk, care practic nu se mai află sub controlul Kievului, menționează agenția citată. Ambasadorul Antonov nu a comentat aceste informații.

Dacă acest referendum va fi organizat, el va fi cel mai probabil respins de autoritățile ucrainene, care acuză Rusia că acordă sprijin militar rebelilor pro-ruși.

Fostul prim-ministru ucrainean Arseni Iațeniuk a reacționat deja, afirmând că "orice sugestie de negocieri cu președintele Putin este întotdeauna o înșelăciune".

Întrevederea de două ore care a avut loc la Helsinki între Vladimir Putin și Donald Trump, în absența consilierilor lor, este de luni obiectul unor intense presupuneri.

Președintele american, aflat sub focul criticilor în Statele Unite pentru declarațiile sale considerate prea conciliante față de șeful statului rus, a declarat joi că l-a invitat pe acesta la Washington, în toamnă, pentru a ''continua dialogul''. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău