Trofee pentru vinificatori, sute de vinuri degustate și mii de vizitatori la Vernisajul Vinului „Dor de vin primăvăratic”

  • 10 Mai 2023 16:30
Trofee pentru vinificatori, sute de vinuri degustate și mii de vizitatori la Vernisajul Vinului „Dor de vin primăvăratic”

Aproximativ 1500 de vizitatori au descoperit Vinul Moldovei la cea de-a XIX-a ediție a „Vernisajului Vinului”, care s-a desfășurat în acest an sub genericul „Dor de vin primăvăratic”. Oaspeții au avut oportunitatea de a savura cele mai bune vinuri albe și rosé produse din ultima recoltă de struguri, de a cunoaște noi arome și de a învăța lucruri noi despre arta vinului.

Vernisajul Vinului a fost organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), alături de partenerul strategic USAID Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală.

Elizaveta Breahnă, director interimar al Oficiului Național al Viei și Vinului: „Sloganul ediției din acest an „Dor de vin primăvăratic” – exprimă sentimentele pe care le-am trăit noi, profesioniștii și amicii vinului în ultimii ani. Dorul de a descoperi noi vinuri, dorul de a savura noi arome, gusturi și texturi, dorul de a crea amintiri și dorul de a ne bucura de creațiile viticole ale zecilor de producători vitivinicoli. Aducem sincere mulțumiri tuturor vinificatorilor și profesioniștilor din domeniu pentru dăruirea fidelă, pentru creativitatea inepuizabilă și căutarea continuă a excelenței. Sunteți sufletul industriei vinului și vă suntem recunoscători pentru efortul depus în tot ceea ce faceți.”

La ediția din acest an au participat 66 de vinării, care au expus spre degustare 350 de vinuri de sezon, albe și rosé. În premieră, în cadrul Vernisajului au fost lansate 55 de vinuri noi de sezon.

Igor Grosu, președintele Parlamentului: „În spatele acestui produs dumnezeiesc, pe care noi îl avem în sticle, se află multă, multă lume care muncește: cei care sădesc via, cei care o îngrijesc, cei care culeg, cei care pregătesc aceste combinații extraordinare. Și noi le mulțumim enorm de mult tuturor celor care sunt implicați. Vinul nostru a devenit un ambasador excelent și, credeți-mă că pe unde mă duc eu, toți îmi spun că vinul nostru e cel mai bun! Felicitări!”

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Vreau să felicit vinificatorii și viticultorii din Moldova cu ocazia acestui eveniment emblematic. Vă doresc un an foarte bun, cu roadă extraordinară, soare suficient, struguri copți foarte bine, din care să iasă niște vin de o calitate deosebită. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare muncește pentru ca în sezonul de primăvara-vara anului 2024, să organizăm în Republica Moldova „Congresul Mondial al Organizației Internaționale a Viei și Vinului”. Eu am ferma convingere că noi vom depune eforturi și vom reuși ca acest congres să se desfășoare în țara noastră.”

În cadrul ceremoniei oficiale, șeful Misiunii USAID Moldova, Scott Hocklander, a primit Trofeul „Cavalerul Vernisajului Vinului”, pentru contribuția semnificativă a Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională pentru creșterea industriei și pentru succesele înregistrate de vinurilor din Moldova pe arena globală. Este pentru prima dată când distincția este acordată unui partener extern de dezvoltare, în semn de recunoaștere pentru promovarea sectorului vitivinicol.

USAID susține industria vitivinicolă a Republicii Moldova începând cu anul 2005, acordând sprijin pentru reabilitarea sectorului după instituirea embargourilor comerciale rusești și contribuind la o vastă reformă structurală și tehnologică a domeniului. 

Scott Hocklander, șeful Misiunii USAID Moldova: „Când am venit pentru prima dată în Moldova, a fost ceva excepțional să descopăr că vinul nu este ceva ce îl găsești doar în magazine, ci este prezent în fiecare gospodărie, fiecare localitate, fiecare om cunoaște întregul proces de a face acest vin, cunoaște valoarea lui și bucuria de a-l împărtăși cu cei dragi și oaspeții care vin să-i viziteze. Cu succesul pe care l-a avut vinul moldovenesc pe plan internațional în ultimii ani, cred că este o mândrie pentru fiecare moldovean, pe care o simt și de care se bucură că acest talent este recunoscut pe plan global. Din partea USAID, suntem bucuroși că am putut fi alături de voi, iar miile de medalii pe care le-au obținut vinificatorii moldoveni la concursurile internaționale reprezintă o recunoaștere a calității vinurilor produse pe aceste meleaguri.”

Ediția din acest an a „Vernisajului Vinului” a fost dedicată vinuri albe și rosé, iar vizatorii au avut posibilitatea să-și dea votul pentru cel mai bun vin alb și pentru cel mai bun vin rosé. Astfel, vinul „Native Rosé ”de Purcari, produs din struguri în conversie la agricultura biologică, a câștigat marele premiu la categoria „Vernisajul în Rosé”. Trofeul pentru premiul „Vernisajul în Alb” a fost oferit vinăriei Cricova pentru vinul „Elogiu Chardonnay”.

Despre Vernisajul Vinului

Vernisajul Vinului este un eveniment select, dedicat promovării culturii vinului și a consumului vinurilor de calitate și se desfășoară sub egida brandului de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”. Evenimentul a fost organizat pentru prima dată în 2011 și are loc în mod tradițional de două ori pe an, în ediții de primăvară și de iarnă. Vernisajul Vinului își propune să stimuleze consumul responsabil al vinurilor îmbuteliate pe piața internă, creșterea culturii de consum a vinului de calitate, precum și crearea unei platforme de comunicare între vinificatori și consumatori, unde se lansează noi produse și trenduri de consum.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău