Troc geopolitic: Erdogan condiționează ratificarea aderării Suediei la NATO de vânzarea de avioane F-16 Turciei de către SUA

  • 08 Decembrie 2023 16:33
Troc geopolitic: Erdogan condiționează ratificarea aderării Suediei la NATO de vânzarea de avioane F-16 Turciei de către SUA

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a condiționat vineri ratificarea de către Ankara a aderării Suediei la NATO de aprobarea "simultană" de către Congresul SUA a vânzării de avioane F-16 Turciei, relatează Agerpres.

"Canada nu discută despre Suedia decât în legătură cu camerele pe care vrem să le achiziționăm pentru dronele noastre. Statele Unite spun același lucru. Spuneți că veți lua măsuri cu privire la problema F-16 după adoptarea de către Congres. (...) Faceți-o simultan și în mod solidar cu ceea ce vă revine și Parlamentul nostru va lua decizia necesară", a declarat șeful statului turc.

Parlamentul turc a început la jumătatea lunii noiembrie examinarea protocolului de aderare a Suediei la NATO, aflat în așteptare din mai 2022, însă discuțiile au fost ulterior amânate.

Turcia jucase deja cartea Suediei pentru a încerca să obțină undă verde din partea Statelor Unite pentru vânzarea de avioane F-16, de care are nevoie pentru a-și moderniza forțele aeriene.

Guvernul american nu se opune acestei vânzări, însă Congresul SUA a blocat până acum această achiziție din motive politice, precum încălcări ale drepturilor omului în Turcia sau tensiunile cu Grecia.

Nemulțumirea Ankarei față de Washington pentru sprijinul acordat de acesta Israelului în războiul împotriva Hamas a complicat și mai mult situația.

Suedia a declarat la sfârșitul lunii noiembrie că a primit asigurări că Turcia va ratifica aderarea "în câteva săptămâni".

Cu toate acestea, Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului turc nu a stabilit încă o nouă dată pentru reluarea examinării protocolului de aderare.

După 17 luni de blocaj, președintele Erdogan a transmis la sfârșitul lunii octombrie deputaților turci protocolul de aderare a statului scandinav la NATO.

Turcia, alături de Ungaria, sunt ultimele state din cei 31 de membri ai Alianței Nord-Atlantice care blochează aderarea Suediei, după ce au validat aderarea Finlandei la NATO, în martie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău