Trimisul ONU critică ritmul lent al anchetei la 100 de zile de la explozia enormă de la Beirut

  • 13 Noiembrie 2020 18:37
Trimisul ONU critică ritmul lent al anchetei la 100 de zile de la explozia enormă de la Beirut

Coordonatorul special al ONU pentru Liban a criticat vineri ancheta în desfășurare din Liban asupra exploziei cataclismice din portul Beirut pentru ritmul său lent și lipsa de informații, relatează dpa, preluat de Agerpres.

"O sută de zile după tragedia națională a exploziei din portul Beirut, o sută de zile de investigații cu implicarea unei expertize internaționale serioase și încă nu există claritate, nu există tragere la răspundere, nu există justiție", a postat Jan Kubis pe Twitter.

Explozia de pe 4 august a provocat moartea a cel puțin 190 de persoane și se crede că a fost declanșată de cantitățile enorme de nitrat de amoniu depozitate în condiții improprii în portul Beirut din 2014.

În urma exploziei au mai fost rănite 6.000 de persoane, părți mari din oraș au fost distruse, iar circa 300.000 de oameni au fost strămutați.

Judecătorul care a fost ales pentru a investiga explozia încă nu a difuzat nicio informație asupra anchetei pe care o efectuează.

O echipă a FBI și una franceză au venit în Liban după explozie și au fost implicate în investigațiile inițiale.

Surse judiciare libaneze susțin că ambele echipe și-au înaintat rapoartele judecătorului libanez care răspunde de anchetă.

Până în prezent, judecătorul Fadi Sawan a ordonat arestarea a 19 suspecți, inclusiv a șefului vămii din portul Beirut, Baderi Daher, a predecesorului său Shafik Merhi și a directorului portului, Hassan Kuraitim.

Familiile victimelor au cerut o investigație internațională asupra exploziei care a provocat demisia premierului de la acea vreme, Hassan Diab.

Luna trecută, fostul premier libanez Saad Hariri a fost desemnat pentru a forma un nou guvern. Până în prezent însă, el nu a putut propune o echipă guvernamentală, în contextul în care Libanul se confruntă cu cea mai mare criză economică de la războiul civil din 1975-1990.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău