Tricolor imens, pe străzile capitalei (Ziarul Național)

  • 15 Septembrie 2014 10:22
Tricolor imens, pe străzile capitalei (Ziarul Național)

REVISTA PRESEI DIN 15 SEPTEMBRIE

 

Tricolor IMENS, pe străzile capitalei, titrează Ziarul Național. Câteva sute de tineri, membri ai organizației „Tinerii Moldovei”, au purtat ieri un tricolor de 300 de metri. „Marșul Tricolorului”  a încheiat campania „Tricolorul unității naționale”, desfășurată în perioada 26 august – 14 septembrie. În aceste zile, organizatorii au împărțit un milion de panglici în R. Moldova. „Tinerii Moldovei” au organizat o campanie de informare ce a cuprins întreg teritoriul Republicii Moldova și au mers prin sate anunțând lumea despre valorile naționale.

Chișinăul mărșăluiește de la vest la est. Și invers, comentează Adevărul. Centrul Chișinăului a fost asaltat duminică de două marșuri cu sensuri diferite. Mișcarea ”Tinerii Moldovei” a întins de-a lungul bulevardului Ștefan cel Mare un tricolor de 300 de metri înconjurat de steagurile Uniunii Europene. Socialiștii lui Igor Dodon și-au asumat mesajul integrării Republicii Moldova în Uniunea Vamală coordonată de Moscova, sub faldurile drapelului Federației Ruse. În vreme ce tricolorul a traversat Chișinăul de la vest la est, steagurile roșii ale lui Igor Dodon au venit dinspre răsărit, scrie Adevărul.

Putin vrea să ajungă în Transnistria prin Ucraina, titrează Adevărul. Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk susține că marea strategia pe termen lung a președintelui rus Vladimir Putin este refacerea Uniunii Sovietice, iar pentru asta îi este vitală asigurarea unui coridor către Transnistria, unde se află rezerve importante de armament și militari. Criza din Ucraina se acutizează, pe măsură ce luptele continuă în ciuda armistițiului încheiat în urmă cu o săptămână între Kiev și separatiștii proruși.

Toți membrii Uniunii Europene sunt conștienți de pericolul dinspre est care planează asupra Republicii Moldova, dar adoptarea unei căi europene stabile poate îndepărta acest pericol, a afirmat fostul Raportor în Parlamentul European pentru Republica Moldova, Sir Graham Watson. El a participat la congresul Partidului Liberal din Republica Moldova. Președintele liberalilor din Parlamentul European și-a povestit la Chișinău amintirile din tinerețe, când în Marea Britanie reclamele turistice afișau îndemnul: „Vizitați Uniunea Sovietică înainte să vă viziteze Uniunea Sovietică pe voi!“. Graham Watson a subliniat faptul că Acordul de Asociere cu UE urmează să întărească legăturile politice și economice dintre părțile semnatare, iar în perioada imediat următoare aceste legături politice se vor dovedi extrem de importante față de conflictul din Ucraina.

Timpul titrează că Mihai Ghimpu a fost reales în funcția de președinte al Partidului Liberal. Printre propunerile membrilor au fost și Dorin Chirtoacă, Corina Fusu și Valeriu Munteanu, dar aceștia  și-au retras candidatura. Candidatura lui Mihai Ghimpu a fost aprobată cu majoritatea delegaților - 1689 pro și 14 contra. De la același eveniment, Ziarul Național informează că PL este gata să participe la crearea următoarei alianțe de guvernare.

Timpul scrie că președintele României, Traian Băsescu, vrea cetățenia R. Moldova. El a declarat că până la încheierea mandatului va mai face o vizită în Republica Moldova, „de rămas bun”, după care va solicita să i se acorde cetățenia acestui stat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Tue
11
Wed
12
Thu
13
Fri
11
Sat
9
Arhivă Radio Chișinău