Tribuna.md | Trei posibile scenarii pe scena politică de la Chișinău (Revista presei)
-
13 Mai 2019 09:38
Revista presei - 13 mai 2019.
La deschiderea oficială a Orășelului European din acest an, Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a remarcat faptul că Republica Moldova a înregistrat rezultate bune privind economia, dar sunt așteptate schimbări și în justiție, un domeniu cu multe restanțe, scrie Cotidianul. Diplomatul a subliniat că au fost înregistrate multe rezultate în acești 10 ani de Parteneriat Estic și 5 ani de implementare a Acordului de Asociere, iar implementarea Acordului de Liber Schimb a contribuit la creșterea exporturilor din Republica Moldova spre piața europeană. În același timp, Peter Michalko a precizat: „vrem să vedem progres în alte domenii importante, precum: justiția, întărirea standardelor democratice, lupta împotriva corupției, pentru că și ele sunt importante pentru oameni”. Potrivit diplomatului, atât moldovenii, cât și europenii vor să aibă posibilitatea de a trăi într-o societate cu o presă liberă, standarde democratice, în care să voteze liber și rezultatele alegerilor să fie recunoscute; vor să vadă că statul de drept funcționează, că sunt investigate fraude precum cea bancară, „care a destabilizat atât de mult Republica Moldova”, că cei care sunt vinovați sunt pedepsiți și că banii sunt recuperați, notează Cotidianul.
”Franco Frattini laudă Chișinăul și Tiraspolul pentru „progresul” în reglementarea diferendului transnistrean din ultimii ani: „Este important să nu pierdem dinamica”, titrează Ziarul Național. „Chișinăul și Tiraspolul au obținut succese în abordarea pas cu pas în ultimii doi ani. Astăzi am încurajat ambele părți să continue această cale în spiritul dialogului și al cooperării reciproce, indiferent de procesele politice interne. Procesul de reglementare este un deziderat al oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului și merită toate resursele necesare pentru a fi menținut pe drumul cel bun la toate nivelurile”, a declarat oficialul. Reprezentantul special al Președinției slovace a OSCE, Franco Frattini a avut întrevederi cu liderul PDM Vlad Plahotniuc, cu reprezentantul politic din partea Republicii Moldova, Cristina Lesnic, cu așa-zisul lider transnistrean, Vadim Krasnoselski, dar și cu reprezentantul politic din partea Transnistriei, Vitali Ignatiev, mai scrie Ziarul Național.
Portalul Tribuna scrie despre trei posibile scenarii despre cum ar putea evolua lucrurile pe scena politică de la Chișinău. În primul caz, Partidul Democrat ar prelua inițiativa și ar încerca crearea unei coaliții după modelul 2016, adică prin atragerea deputaților din alte fracțiuni sau va veni cu o ofertă concretă pentru careva din partidele parlamentare. O a doua situația ar fi atunci când Blocul ACUM ar accepta oferta PSRM și cele două formațiuni ar demara negocierile privind crearea coaliției de guvernare și învestirea Guvernului. Și al treilea scenariu se referă la situația în care Curtea Constituțională decide că președintele Igor Dodon trebuie să demareze consultările cu fracțiunile parlamentare și să desemneze un candidat la funcția de Prim-ministru chiar și în condițiile în care organele de lucru ale noului Parlament nu sunt constituite. ”În acest caz, fie Parlamentul va vota, din instinct de autoconservare, candidatul președintelui, fie va fi dizolvat și se vor organiza alegeri parlamentare anticipate. Dacă Curtea Constituțională va decide că nu are sens ca șeful statului să înainteze un candidat la funcția de Prim-ministru, atunci ne vom îndrepta direct spre anticipate”, scrie Tribuna.
Situația financiară a întreprinderii de stat Calea Ferată a Moldovei (CFM) rămâne în continuare una dificilă, arată datele oficiale, în pofida rapoartelor oficiale care anunță despre achitarea restanțelor la salarii și majorarea acestora, potrivit portalului Mold-Street. Astfel în anul 2018 veniturile din vânzări ale CFM s-au redus cu peste 5% comparativ cu anul 2017 și au coborât la aproape 937 milioane lei. Este al doilea cel mai prost rezultat din ultimul deceniu. Doar în 2016 veniturile din vânzări au fost mai mici decât în 2018 - circa 909 milioane lei, mai notează publicația.
Site-ul televiziunii TV8 scrie că, avocatul omului de afaceri Andrei Tranga, proprietarul rețelei de restaurante Andy’s pizza și La plăcinte, Ion Dron, afirmă că, în calitate de apărător al businessman-ului, a intrat în posesia unor acte procesuale, care arată că Tranga a fost arestat, de fapt, pentru „trafic de influență”, și nu pentru un presupus „atac raider” așa cum a fost prezentată informația de procurori în spațiul public. Avocatul este de părere că se încearcă intenționat să se creeze niște confuzii în public, cu privire la acest dosar.
Ziarul de Gardă publică un interviu cu președintele Academiei de Științe a Moldovei, Ion Tighineanu, în care este acesta întrebat dacă există sau nu corupție în cadrul AȘM. ”Nu am observat corupție și, în opinia mea, chiar dacă ar fi, există structuri care se ocupă de asta și ele ar trebui să analizeze situația. Dar, la Academie, s-a muncit și multe lucruri bune au fost promovate. Până la urmă, comunitatea lucrează, se realizează proiecte extrem de importante. Vă spun, personal, nu am văzut posibile acte de corupție”, a răspuns noul președinte al AȘM.