Tribunalul Uniunii Europene a decis rambursarea facilităților fiscale primite de Fiat, nu și de Starbucks

  • 24 Septembrie 2019 12:20
Tribunalul Uniunii Europene a decis rambursarea facilităților fiscale primite de Fiat, nu și de Starbucks

Tribunalul Uniunii Europene a decis marți că producătorul auto Fiat Chrysler Automobiles trebuie să plătească statului Luxemburg taxe restante în valoare de 30 de milioane de euro, așa cum i-a ordonat anterior Comisia Europeană în cadrul măsurilor de combatere a evaziunii fiscale a multinaționalelor, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

În schimb, aceeași instanță a respins o hotărâre a Comisiei Europene într-un dosar similar, care viza lanțul de cafenele Starbucks, și care potrivit executivului comunitar trebuia să plătească Olandei taxe restante în valoare de 30 milioane de dolari.

În urmă cu patru ani, Comisia Europeană a decis că Fiat și Starbucks au beneficiat de avantaje fiscale incorecte din partea Luxemburgului și Olandei și în consecință, comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager, a somat în data de 21 octombrie 2015 Fiat și Starbucks să ramburseze până la 30 de milioane de euro fiecare, primul către Luxemburg și al doilea către Olanda. Cele două companii și țările vizate au depus fiecare recursuri împotriva acestei decizii a executivului comunitar iar tribunalul european a examinat marți aceste recursuri.

În hotărârile sale publicate marți, Tribunalul a luat decizii diferite în cele două dosare. "Tribunalul General confirmă decizia Comisiei cu privire la măsurile de sprijin acordate de Luxemburg pentru Fiat Chrysler Finance Europe" se precizează într-un comunicat de presă al Tribunalului. În schimb, în dosarul care privește Starbucks, Tribunalul General a apreciat că "Comisia Europeană nu a putut demonstra existența unui avantaj în favoarea Starbucks". Decizia pronunțată marți poate fi contestată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Margrethe Vestager, fost ministru al Economiei în Danemarca, vrea să pună capăt tratamentului fiscal extrem de favorabil de care marile companii beneficiază din partea anumitor state membre, precum Belgia, Irlanda, Luxemburg și Olanda. Potrivit lui
Vestager, fost ministru al Economiei în Danemarca, aceste avantaje fiscale constituie de fapt ajutoare de stat ilegale deoarece provoacă o distorsionare a concurenței.

Deciziile pronunțate marți de Tribunalul General vor fi examinate cu atenție de Irlanda în condițiile în care autoritățile de la Dublin au contestat recent solicitarea Comisiei vizând recuperarea un taxe restante în valoare de 13 miliarde de la
gigantul american Apple.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău