Tribunalul Stockholm a respins cererea companiei care gestionează Aeroportul Chișinău împotriva R. Moldova. Avia Invest obligată să achite o recompensă de peste 216 mii euro

  • 03 August 2022 15:57
Tribunalul Stockholm a respins cererea companiei care gestionează Aeroportul Chișinău împotriva R. Moldova. Avia Invest obligată să achite o recompensă de peste 216 mii euro

Tribunalul de arbitraj al Camerei de Comerț de la Stockholm (Suedia) a respins, astăzi, cererea companiei care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, Komaksavia Airport Invest Ltd, îndreptată împotriva Republicii Moldova, informează ministrul Justiției Sergiu Litvinenco. Totodată, potrivit sursei citate, Tribunalul i-a acordat Republicii Moldova suma de 216,678.75 mii euro drept compensare pentru cheltuielile suportate în legătură cu procedura arbitrală.

„În mai 2020, Komaksavia i-a solicitat Tribunalului arbitral să oblige Republica Moldova continuarea executării contractului de concesiune a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău” și a terenului aferent acestora, sau să-i plătească o despăgubire de 883,7 milioane de euro pentru exproprierea pretinsei investiții în legătură cu contractul de concesiune”.

Aceste cereri au fost respinse, Tribunalul constatând că Komaksavia n-a făcut nicio investiție în activele Aeroportului Internațional Chișinău. Dimpotrivă, Komaksavia a fost obligată să-i plătească Republicii Moldova cheltuielile de procedură, salvând-o totodată și de la plata taxelor arbitrale în sumă de 422,500 mii euro, care au fost lăsate pe seama Komaksavia, precizează ministrul Sergiu Litvinenco.

Amintim că firma Komaksavia Airport Invest Ltd din Cipru este acționarul majoritar al Avia Invest, cu o cotă de participare de 95%, firmă care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, concesionat în 2013, pentru un termen de 50 de ani. Președinte al Consiliului de Administrație Avia Invest a fost controversatul om de afaceri și politicianul fugar Ilan Șor. Firma și-a schimbat de mai multe ori acționarii și nu se cunoaște cu exactitate cine este beneficiarul final al acesteia.

În iulie 2020, Agenția Proprietății Publice a notificat despre rezilierea Contractului de concesiune a activelor aflate în gestiunea Aeroportului Internațional Chișinău și a terenului aferent, unul dintre motive fiind neîndeplinirea angajamentelor contractuale.

În replică, Komaksavia Airport a atacat Guvernul Republicii Moldova la Institutul de Arbitraj al Camerei de Comerț din Stockholm (Suedia).

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău