Tribunalul ONU pentru crime de război a început judecarea apelului în procesul pentru genocid al lui Mladic

  • 25 August 2020 13:08
Tribunalul ONU pentru crime de război a început judecarea apelului în procesul pentru genocid al lui Mladic

Tribunalul ONU pentru crime de război a deschis marți etapa finală a procesului pentru genocid împotriva generalului bosniaco-sârb Ratko Mladici, prin judecarea mult întârziată a apelului, relatează DPA, preluat de Agerpres.


În vârstă de 77 de ani, Mladic a fost condamnat în 2017 la închisoare pe viață pentru crime comise în urmă cu peste 25 de ani, cum ar fi genocidul de la Srebrenica și asediul asupra Sarajevo-ului.

Atât apărarea, cât și acuzarea au atacat verdictul în apel. Echipa lui Mladic a cerut achitarea sa, în timp ce procurorii vor un verdict de vinovăție pentru genocid și în alte șase localități.

Procesul în primă instanță a fost gestionat de Tribunal Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie, în timp ce apelul este judecat de Mecanismul rezidual internațional pentru tribunalele penale (IRMCT).

Mecanismul a preluat cazurile nefinalizate după ce Tribunal Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie s-a închis la sfârșitul lui 2017.

Apelul era inițial programat să înceapă în martie, însă a fost amânat din cauza stării de sănătate a lui Mladic. Ulterior a fost amânat din cauza pandemiei de COVID-19.

Genocidul de la Srebrenica din iulie 1995 este considerat ca fiind cea mai mare atrocitate din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Forțele sârbe aflate sub comanda directă a lui Mladic au omorât în jur de 8.000 de băieți și bărbați musulmani bosniaci prinși în enclavă și au expulzat restul populației.

El a fost de asemenea condamnat pentru asediul de 44 de luni asupra orașului Sarajevo în timpul războiului din 1992-1995, pentru tratamente inumane aplicate prizonierilor din taberele de detenție și pentru luarea ca ostatici a unor militari ai ONU.

Mladic s-a ascuns de justiție în Serbia timp de 16 ani, fiind în cele din urmă arestat în 2011. Ultimele amânări fac ca verdictul final să fie programat pentru 2021.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău